Uten oksygen i månedsvis
Den vanlige norske karpefisken karuss "holder pusten" i måneder av gangen. Kanskje kan kunnskapen om dette løse problemer i forhold til oksygenmangel hos mennesker, mener forskere ved Universitetet i Oslo.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Oksygenmangel i kroppsvevene er en tilstand som kalles anoksi.
Karussen, som er en nær slekting av gullfisken, har en helt enestående evne til å tåle anoksi, utviklet for å overleve den lange, kalde og mørke nordiske vinteren under isen i små vann.
- Kjempet med dette i tiår
- Her har vi en situasjon hvor evolusjonen har løst problemet med overlevelse ved anoksi for millioner av år siden. Dette har medisinsk vitenskap kjempet med i tiår, med begrenset suksess, sier professor Göran Nilsson i en pressemelding.
Nilsson leder et forskningsprosjekt ved Biologisk institutt ved Universitetet i Oslo, som undersøker hvordan karussen klarer seg uten oksygen.
Gruppens siste forskningsresultater ble presentert den 7. april, ved Annual Meeting for the Society for Experimental Biology i Cantebury i Storbritannia.
Endrer struktur på gjellene
Forskerne ved Universitetet i Oslo har oppdaget at karussen kan endre strukturen på gjellene sine for å unngå anoksi.
I tillegg tar den lettere opp oksygen i blodet enn andre virveldyr. Den produserer også beroligende stoffer og alkohol når den får lite oksygen.

Disse mekanismene gjør at fisken kan overleve i dager og måneder uten oksygen, mens hjertet fortsetter å slå, og fisken holder seg i fysisk aktivitet.
Hvor lenge karussen klarer seg uten oksygen er avhengig av temperaturen.
Du kan lese mer om hvordan karussen overlever uten oksygen i denne saken.
Lenke:
Professor Göran E. Nilsson: Comparative Physiology of Anoxia Tolerance and Respiration in Vertebrates