Laksen blir hva den spiser

Det er ikke ett fett hva oppdrettslaksen eter. Kvaliteten på både fett og proteiner i fôret kan påvirke smaken på fisken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

- Vi har resultater fra flere forsøk som peker i samme retning, sier forsker Turid Mørkøre fra Nofima.

- Fôret som laksen får har stor betydning for fiskens smak.

Tidligere tester har vist at fôr med harskt fett også gir fisken harsksmak. Resultatene pekte også mot at det er lite slikt fôr som skal til før det kjennes på smak og lukt.

Og nå viser en helt ny studie at også proteinene i fiskematen kan gi utslag.

Smakspanel

- Proteiner består av stoffer som kalles aminosyrer, og visse aminosyrer ser ut til å gi laksen ekstra god smak, forteller Mørkøre.

Turid Mørkøre fra Nofima. (Foto: Nofima)

I forsøket ble laksen bedømt av et profesjonelt smakspanel med 12 dommere. Dette er folk med ekstremt følsomme smaksløker som kan skille ut selv små forandringer i smak og lukt.

- Men det er all grunn til å tro at laks fôret på gunstige proteiner også vil friste kresne ganer hos vanlige forbrukere, sier Mørkøre.

- De tidligere konklusjonene om fettstoffer er for eksempel bekreftet av både profesjonelle fiskesmakere og forbrukere.

Sushi

Nofima-forskeren mener de nye resultatene kan bli nyttige for oppdrettsindustrien.

- Resultatene viser at det er mulig bruke fôret til å skreddersy laksesmaken til anvendelse og ønsker hos forbrukerne. Det blir spesielt viktig å gi riktig fôr til fisk som går til sushi og røykelaks. Her kjennes smaken bedre enn i for eksempel kokt fisk.

Dermed gjenstår det bare å finne fram til fôrråstoffer som har et høyt nivå av de riktige aminosyrene.

Forskerne har ennå ikke tilstrekkelig oversikt over innholdet i aktuelle fôringredienser. Og selv om man allerede kjenner noen råvarer med høyt innhold av de gode aminosyrene, er det flere faktorer som må stemme før fiskematen er på plass.

- Det må jo også være fôr som fisken liker, som gir god vekst og helse som det er mulig å lage pellets av og som har akseptabel pris, sier Mørkøre.

Resultatene kom fram i en større studie, finansiert av Fiskeri og Havbruksnæringens Forskningsfond (FHF).

Powered by Labrador CMS