Annonse

Skiller skrei og kysttorsk

Fiskeriforskning har nå forbedret en ti år gammel genetisk metode som brukes for å skille mellom kysttorsk og skrei, en såkalt PanI-analyse.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi vet at det er genetisk forskjell på skrei og kysttorsk, og trolig er det også genetisk variasjon mellom torsk fra ulike fjorder langs norskekysten.

Den nye metoden er hurtigere og mer robust enn den gamle, og kan i større grad automatiseres. Flere hundre DNA-prøver fra torsk kan analyseres på én dag, med sikker og utvetydig bestemmelse av PanI-genotypen.

Fersk og frossen fisk

- Genotypen gir en klar indikasjon på hvilken bestand (kysttorsk eller skrei) fisken stammer fra. Man er heller ikke avhengig av høy kvalitet på prøvematerialet, og det er eksempelvis mulig å bestemme PanI-genotypen fra både fersk og frossen filét, forteller forsker Jørgen Stenvik.

En annen fordel med den nye metoden er at den kan kombineres med såkalte mikrosatellitt-analyser, som blant annet brukes til foreldreidentifisering i torskeavlsprogrammet og i studier av torskepopulasjoner.

Ressursbesparende

En slik “to-i-en-test” er svært tids- og ressursbesparende når tusenvis av prøver skal analyseres.

Metoden brukes i dag i det nasjonale avlsprogrammet for torsk ved Fiskeriforskning. Den er også tatt i bruk av forskere ved Havforskningsinstituttet i Bergen og ved Norges fiskerihøgskole i Tromsø.

Metoden er utviklet på et prosjekt innen FUGE (funksjonell genomforskning) finansiert av Norges forskningsråd.

Powered by Labrador CMS