Annonse

Mer mat til laksen

Krill fra Norskehavet kan bli laksemat. Mangel på råvarer til fiskefôr fører til økt forskning på nye ressurser i havet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fiskeriforskning er en av flere forskningsinstitusjoner som er med i et fire-årig prosjekt der en arbeider med bruk av krill som råstoff til fiskefôr.

Bakgrunnen for prosjektet er en stadig økende produksjon av oppdrettslaks, og dermed større behov for råstoff til produksjon av fiskemel og fiskeolje.

Mangelvare

- Prognosene tyder på mangel på fiskeolje i løpet av få år, og fiskemel i løpet av ti år, sier seniorforsker Eyolf Langmyhr. Han er en av flere forskere ved Fiskeriforsknings avdeling i Bergen som arbeider med forskning omkring råstoff og ingredienser til fiskefôr.

Fiskemel og fiskeolje er helt nødvendige ingredienser for å lage fôr til oppdrettslaks og andre marine arter. I prosjektet skal en undersøke mulighetene for å utnytte bestandene av krill som finnes i Norskehavet.

I dag fiskes det krill i Sørishavet utenfor Antarktis. Fartøyene produserer krillmel om bord mens de ligger på feltet. Men mye av næringsstoffene i krill er vannløselige og forsvinner derfor ut med vannet i produksjonsprosessen.

Hvis en skal få tatt vare på mest mulig av næringsstoffene må krillmelet produseres i fabrikker på land. Dette kan la seg gjøre med krillressursene i Norskehavet.

Stor utfordring

- Det er en stor utfordring å klare å ta vare på råstoffet og frakte det til land fordi det raskt går i oppløsning. Forsøk som vi har utført tidligere viser at det holder seg fem til seks dager ved en temperatur på null grader. Det er for kort tid for å få til et lønnsomt fiske, og vi må derfor undersøke mulighetene for kjemisk konservering slik at holdbarheten kan forlenges, sier Langmyhr.

Produksjon av krillmel på land gjør at det er mulig å ta vare på mer av proteiner, fett og fargestoffet astaxantin. Det er dette fargestoffet som gir laks og ørret rødt fiskekjøtt.

Det er Havforskningsinstituttet som leder prosjektet, som blant annet er finansiert av Norges forskningsråd.

Powered by Labrador CMS