Flere anlegg - mer sykdom?

Nye oppdrettsarter er på full fart inn i norsk havbruksnæring. Flere anlegg gjør det trangt om plassen langs kysten, og dette øker faren for spreding av sykdom mellom fiskeslag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mangel på plass langs kysten er et problem ettersom det startes oppdrett av flere marine arter, og avstanden mellom de forskjellige oppdrettsanleggene vil bli kortere.

Spredning av bakterie- og virussykdommer mellom anleggene via vannet vil derfor være mulig. I samarbeid med Norges fiskerihøgskole har nå Fiskeriforskning testet ut muligheten for spreding av sykdom mellom laks, torsk og kveite.

Sykdommer hos nye oppdrettsarter

- Vi vet ennå lite om hvilke sykdommer de nye oppdrettsartene kan få. Imidlertid vet vi at flere kjente bakterier og virus kan gi sykdom hos mange ulike fiskeslag, forteller seniorforsker Vera Lund.

- Dette har vi nå studert i et karsystem spesielt utformet for slike studier ved Havbruksstasjonen i Tromsø. Her kan vi påføre ett fiskeslag i et sentralt kar en bakterie- eller virussykdom.

- Fra dette karet overføres det ulike mengder infisert avløpsvann til kar med andre arter for å se om disse er mottakelig for sykdommen, forklarer forskeren.

Laks, torsk og kveite

Systemet har blitt testet ut ved å overføre klassisk vibriose fra laks til torsk. Det ble registrert 40 til 60 prosent dødelighet i karene med torsk, avhengig av hvor mye infisert vann som ble overført.

Atypisk furunkulose er et problem ved oppdrett av kveite og et økende problem i torskeanlegg. Våre forsøk viste at avløpsvannet fra et kar med kveite med atypisk furunkulose overførte sykdommen til torsk i nabokarene. Torsken fikk en mer kronisk form av sykdommen enn det vi har observert med andre smittemodeller.

Siden verken torsk eller kveite vaksineres mot atypisk furunkulose kan det også tenkes at torsk kan smitte kveite i et nærliggende anlegg. I tillegg vet vi ikke med sikkerhet om laks som er vaksinert mot typisk furunkulose er beskyttet mot alle varianter av de atypiske furunkulosebakterier som finnes i miljøet.

Forebyggende tiltak

Det er viktig å utvikle effektive vaksiner for nye oppdrettsarter før sykdomsproblemene blir for alvorlige. Smittemodellen beviser mulighet for spredning, men den sier ingenting om over hvilke avstander sykdommen kan spres.

Prosjektet er finansiert av Innovasjon Norge og er et samarbeid mellom Norges fiskerihøgskole og Fiskeriforskning.

Powered by Labrador CMS