Papegøyefisk og kråkeboller kan redde korallrevene

Det står veldig dårlig til med det karibiske korallrevet, men det er håp, viser en ny, stor forskningsrapport.
3.7 2014 05:00


Scarus vetula, en variant av papegøyefisk som lever i det karibiske hav.

Det meste av det karibiske korallrevet kan være borte om 20 år.

Det viser en ny rapport fra Verdens naturvernunion (IUCN), Global Coral Reef Monitoring Network (GCRMN) og FNs miljøprogram.

Forskerne har gått igjennom tusenvis av studier om korallrevene i området, og sett på perioden mellom 1970 til 2012. De fant ut at halvparten av korallene har forsvunnet.

Korallrevene har forsvunnet så fort at det er bekymringsverdig, ifølge rapporten.

Klimaendringer er ikke verstingen

– Selv om klimaendringene forsvant i morgen, er ikke problemet løst, sier Jeremy Jackson, hovedforfatter på rapporten og korallrevrådgiver i IUCN.

Man har lenge trodd at klimaendringer er hovedgrunnen til at korallrev forsvinner. Havene blir surere på grunn av CO2-utslipp, og koraller er svært følsomme for endringer. 

Selv om forskerne mener klimaendringene fortsatt er en trussel, er det bestandene av kråkeboller og papegøyefisk som er kritiske for korallrevenes framtid.

Disse artene er beitedyr, og lever av algene som vokser i et korallrev. Hvis arter som kråkeboller og papegøyefisk forsvinner, vil algene vokse så fort at korallene blir kvalt.

Papegøyefisk har blitt overfisket gjennom hele det siste århundre, og er nesten borte i noen områder, ifølge rapporten.

Kråkebollebestanden i Det karibiske hav  fikk en kjempeknekk av en ukjent sykdom i 1983, og sliter fortsatt med å komme seg.


Korallrev som er kvalt av alger.

Nedgangen av disse artene ødelegger den ømfintlige balansen i korallrevene. Å bevare papegøyefisk og kråkebollene gjør revene mer motstandsdyktige mot andre trusler, som klimaendringer.

Forskerne peker også på at de sunneste korallrevene i Karibien har levedyktige bestander av papegøyefisk. Disse revene ligger i områder, der det er gjort en innsats for å beskytte fisken.

Revene i områder uten tiltak har opplevd større nedgang. Det gjelder revene i Jamaica, Florida og Jomfruøyene.

– Beskytt papegøyefisken

– Korallrevnedgangen begynte lenge før klimaendringene begynte å påvirke korallene, sier Terry Hughes, forskeren bak en studie fra 1994 som forutså problemene som ville komme når papegøyefiskene forsvinner.


En art Papegøyefisk fanget i nettet.

Forskerne bak rapporten oppfordrer alle landene i området til å innføre reguleringer som beskytter papegøyefiskene.

De karibiske korallrevene utgjør cirka ni prosent av korallrevene i verden, og brer seg over 38 land. Forskerne beregner at korallrevnene står for inntekter på mer tre milliarder dollar fra turisme og havbruk.

Referanse:

Status and Trends of Caribbean Coral Reefs: 1970-2012, GCRMN, IUCN

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse