Papegøyefisk og kråkeboller kan redde korallrevene

Det står veldig dårlig til med det karibiske korallrevet, men det er håp, viser en ny, stor forskningsrapport.

Scarus vetula, en variant av papegøyefisk som lever i det karibiske hav. (Foto: Laszlo Ilyes/Creative Commons)

Det meste av det karibiske korallrevet kan være borte om 20 år.

Det viser en ny rapport fra Verdens naturvernunion (IUCN), Global Coral Reef Monitoring Network (GCRMN) og FNs miljøprogram.

Forskerne har gått igjennom tusenvis av studier om korallrevene i området, og sett på perioden mellom 1970 til 2012. De fant ut at halvparten av korallene har forsvunnet.

Korallrevene har forsvunnet så fort at det er bekymringsverdig, ifølge rapporten.

Klimaendringer er ikke verstingen

– Selv om klimaendringene forsvant i morgen, er ikke problemet løst, sier Jeremy Jackson, hovedforfatter på rapporten og korallrevrådgiver i IUCN.

Man har lenge trodd at klimaendringer er hovedgrunnen til at korallrev forsvinner. Havene blir surere på grunn av CO2-utslipp, og koraller er svært følsomme for endringer. 

Selv om forskerne mener klimaendringene fortsatt er en trussel, er det bestandene av kråkeboller og papegøyefisk som er kritiske for korallrevenes framtid.

Disse artene er beitedyr, og lever av algene som vokser i et korallrev. Hvis arter som kråkeboller og papegøyefisk forsvinner, vil algene vokse så fort at korallene blir kvalt.

Papegøyefisk har blitt overfisket gjennom hele det siste århundre, og er nesten borte i noen områder, ifølge rapporten.

Kråkebollebestanden i Det karibiske hav  fikk en kjempeknekk av en ukjent sykdom i 1983, og sliter fortsatt med å komme seg.

Korallrev som er kvalt av alger. (Illustrasjonsfoto: NASA)

Nedgangen av disse artene ødelegger den ømfintlige balansen i korallrevene. Å bevare papegøyefisk og kråkebollene gjør revene mer motstandsdyktige mot andre trusler, som klimaendringer.

Forskerne peker også på at de sunneste korallrevene i Karibien har levedyktige bestander av papegøyefisk. Disse revene ligger i områder, der det er gjort en innsats for å beskytte fisken.

Revene i områder uten tiltak har opplevd større nedgang. Det gjelder revene i Jamaica, Florida og Jomfruøyene.

– Beskytt papegøyefisken

– Korallrevnedgangen begynte lenge før klimaendringene begynte å påvirke korallene, sier Terry Hughes, forskeren bak en studie fra 1994 som forutså problemene som ville komme når papegøyefiskene forsvinner.

En art Papegøyefisk fanget i nettet. (foto: Ayana Johnson)

Forskerne bak rapporten oppfordrer alle landene i området til å innføre reguleringer som beskytter papegøyefiskene.

De karibiske korallrevene utgjør cirka ni prosent av korallrevene i verden, og brer seg over 38 land. Forskerne beregner at korallrevnene står for inntekter på mer tre milliarder dollar fra turisme og havbruk.

Referanse:

Status and Trends of Caribbean Coral Reefs: 1970-2012, GCRMN, IUCN

Powered by Labrador CMS