Annonse

Fargerik på innsiden

Fine farger kan komme innenfra. Om du er en litt gjennomsiktig fisk.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rødspette kan kamuflere seg ved å endre farge. (Foto: iStockphoto)

Mange fiskearter kan skifte farge, takket være celler i fiskeskinnet som inneholder pigmenter. Men de samme cellene med pigmenter finnes også i indre organer, og også disse kan forårsake fargeendring.

De indre tankene til fisk som rødspette, kutling og leppefisk får du kanskje aldri. Men de indre fargene kan være synlige og bidra til å gjøre fisken mer tiltrekkende under gyting eller som kamuflasje.

Rødspette fotografert med lys undenfra, for å vise se hvor gjennomsiktig fisken er. (Foto: Erik Salander)

Mer attraktiv


Forsker Helen Nilsson Sköld ved Göteborgs universitet sier at hun kom på sporet av de indre fargene i forbindelse med et forskningsprosjekt der hun samarbeidet med kollegaer ved NTNU.

Hunnene av den vesle saltvannsfisken tangkutling skifter farge på buken i forbindelse med gyting for å gjøre seg attraktiv for hanner.

Fargeendringene kommer i stand ved hjelp av pigmentceller i fiskeskinnet. Det viste seg imidlertid at også bukhinnen endrer farge.

Siden kutlingen er delvis gjennomsiktig, vil den indre fargeendringen være synlig for andre fisker og forsterke det generelle fargeinntrykket.

Lite kjent

Dette fenomenet er imidlertid lite undersøkt, og Nilsson Sköld undret på om dette kunne observeres også hos andre fiskeslag.

Sammen med to kollegaer studerte hun åtte vanlige fiskearter hentet i Lysekilen. De undersøkte i hvilken grad de indre fargene endret seg, og fant at jo mer gjennomsiktige fiskene er, jo raskere kunne de indre pigmentcellene endre seg.

Nærbilde av ytre flekker i skinnet hos rødspette. (Foto: Helen Nilsson Sköld)

Blant artene som ble undersøkt var det to arter av kutling som hadde raskest indre fargeendring. Disse to artene var de meste gjennomsiktige i utvalget.


Leppefisk, rødspette, nålefisk, ulke og stingsild ble også undersøkt. Disse hadde også indre fargeendring, men i mindre grad.

Hormoner

Fargeendringen blir stimulert av hormoner som melatonin. Fargeendring hos fisk har en åpenbar funksjon.

Nærbilde av indre pigmentflekker hos rødspette. (Foto: Helen Nilsson Sköld)

- Hensikten med å skifte farge under parring er å vise fram sine beste sider. Når det gjelder kamuflasje er hensikten å ikke synes, fastslår Helen Nilsson Sköld.


Det er imidlertid mer uklart hvorfor indre celler hos fisk som ikke er gjennomsiktige er fulle av pigmenter.

- Dette må ha en funksjon vi ikke kjenner til, mener Nilsson Sköld.

Det har vært spekulert i om pigmentene kan ha en funksjon i forhold til immunsystemet hos fisken eller beskytter forplantingsorganene.

Referanse:

Helen Nilsson Sköld, P. Andreas Svensson og Charlotte Zejlon: “The capacity for internal colour change is related to body transparency in fishes,” Pigment Cell & Melanoma Research, januar 2010.

Powered by Labrador CMS