Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.
Forskere greier å holde yngelen bakteriefri i opptil tolv uker etter at eggene er klekket. Det er virkelig praktisk for forsøk som en dag kan gjøre fisken friskere.(Foto: Alexander Fiedler / NTNU)
Bakterier kan gjøre laks friskere
Bakteriefrie fiskeyngel setter forskere på sporet av hvordan vi gjør fisken mer motstandsdyktig mot sykdommer.
Forskere
ved blant annet NTNU avler frem bakteriefrie fiskeyngel. Dette er viktigere enn
du tror.
– Vi greier å holde yngelen bakteriefri i opptil tolv uker etter at eggene klekkes, sier Ingrid Bakke. Hun er professor ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap på NTNU.
Dette har nå hjulpet forskerne på sporet av hvordan bakterier og fisk påvirker hverandre. Kanskje kan dette en dag også lede til en metode for å forebygge at fisken blir syk selv om dette er langt frem. Det kan være gode nyheter for både fiskeindustrien og mattilgangen vår i framtida. Og ikke minst for fisken selv.
Forskerne har sett på hvordan bakterier påvirker veksten, genene og slimhinner hos fisken.
Men først litt om bakteriene i kroppen din.
Billioner av bakterier
Bakterier
kan så klart påvirke helsa vår. Men ikke bare i negativ retning.
Så lenge
vi er inne i mors liv, lever vi beskyttet og kanskje bakteriefritt, men det tar
uansett slutt når vi er født. En menneskekropp inneholder derfor normalt mange
billioner bakterier. Dette er et tall med 15 nuller bak. Det samme gjelder
andre levende organismer.
– Flere
av bakteriene våre er nødvendige for at menneskekroppen skal fungere. De er
nødvendige for utvikling av immunsystemet, og de bidrar til fordøyelsen og øker
energiutbyttet av maten. De beskytter mot sykdomsbakterier og produserer
vitaminer som vi trenger, sier professor Bakke.
Da
skjønner du at det er viktig å finne ut mer om hvordan våre bakterievenner
virker.
Så
hvordan gjør vi det?
Kunnskap fra
modellsystemer
– Mye av
det vi vet om hvordan bakterier påvirker verten, kommer fra eksperimenter med
modellsystemer, sier professor Ingrid Bakke.
Men. Hva
betyr nå egentlig det?
Modellsystemer
er levende organismer som er enkle å bruke når vi studerer biologiske
prosesser. Oftest er disse artene lette å avle opp, billige i drift, har en
passe lang livssyklus, har genetiske trekk som er lette å manipulere og andre
gunstige sider.
Hvilke
egenskaper forskere ser mest etter, er avhengig av hva de ønsker å studere.
Blant de mest berømte artene som brukes som modellsystemer, er sebrafisk,
bananfluer og ulike mus og rotter.
Men Bakke
og kollegene har altså valgt en annen art denne gangen. Atlantisk laks.
Bakteriefri lakseyngel
Annonse
Lakseyngel
har et stadium der de lever med en utposning som kalles plommesekk. Denne
plommesekken bidrar blant annet med næring til yngelen.
– Vi har
funnet frem til et modellsystem der vi kan holde plommesekkyngel av laks
bakteriefrie ut gjennom hele plommesekkfasen på tolv uker, sier Ingrid
Bakke.
Fisk er
normalt bakteriefrie i eggfasen, men koloniseres av bakterier straks de
klekkes. I motsetning til all annen laks har altså denne fremavlede yngelen
ikke noe naturlig bakteriesamfunn.
Forskerne
avler dem opp i et beskyttet, bakteriefritt miljø. Dette er en standard metode
for å lage bakteriefrie lakseyngel. Forskergruppen har selv kommet frem
til en effektiv og smart metode som fungerer for lakseegg og -yngel.
– Vi
overflatebehandler fiskeeggene for å holde dem bakteriefrie, og holder egg og
senere yngelen, i bakteriefritt vann, sier Bakke.
Å vite
hvordan de får bakteriefrie yngel er nødvendig når gruppen skal forske på dem
etterpå.
Laks med blanke ark
Den
bakteriefrie yngelen blir nesten som en slags blanke ark der forskerne kan
tilsette den eller de bakteriene de ønsker og deretter se nøyaktig hva som
skjer uten innblanding fra ukjente bakterier.
–
Bakteriefrie modellsystemer er generelt viktige for å forstå interaksjoner
mellom bakterier og vert, sier Bakke.
Det gjelder for eksempel for
å forstå hvordan tarmmikrobiotaen påvirker utvikling og helse hos mennesker og
andre pattedyr.
Mikrobiotaen
er alle mikroorganismene som finnes i hele eller deler av kroppen vår.
– Vi kan
bruke definerte bakterier og bakteriesamfunn, og undersøke hvordan både vert og
bakterie påvirkes av å leve sammen, sier Bakke.
Annonse
For
eksempel kan forskerne undersøke hvilke faktorer som styrer sammensetningen av
bakteriefloraen i yngelen. Kanskje kan de påvirke bakteriesammensetningen i
fisken slik at vi unngår negative effekter, eller de kan introdusere gode
effekter istedenfor.
Lakseyngel velegnet
Sebrafisk
har vært mye brukt som modellsystem i denne sammenhengen. Men lakseyngel har
noen egenskaper som gjør dem ekstra godt egnet.
– Vi har
store og velutviklede yngel, som gjør dem lettere å studere, sier Bakke.
Yngelfasen
er såpass lang at forskerne rekker å gjennomføre flere typer eksperimenter.
Siden yngelen får næring fra plommesekken, trenger de ikke å tilsette fiskefôr
som kan inneholde forstyrrende mikroorganismer som tuller til
forskningsresultatene heller. Som bonus er yngelen fin å se på.
Fant at bakterier
påvirker slimlag hos laks
Forskerne
har foreløpig publisert én vitenskapelig artikkel om sine funn, men det kommer flere. I den
første artikkelen viser de at bakterier påvirker beskyttende slimlag i fisken.
– Laksen har
et beskyttende slimlag på overflaten av kroppen. Det kan se ut til at
sammensetningen av bakterier påvirker egenskapene til dette slimlaget, sier Bakke.
Yngelen
som ikke ble utsatt for bakterier, fikk et tynnere slimlag utenpå kroppen enn
dem som ble utsatt for forskernes spesielt utvalgte bakterier, eller bakterier
fra en innsjø.
Bakteriene
kan også påvirke fettreservene til fisken. Hos yngel som fikk bakterier fra en
innsjø, ble disse fettreservene større.
Åpner for behandling av
fisken
Bakke og
kollegene vil altså forstå hvilke mekanismer som påvirker sammensetningen av
bakteriesamfunnene som koloniserer fisken rett etter klekking.
Annonse
– Vi ser
blant annet på hvordan bakteriesamfunnene eventuelt beskytter mot
bakterieinfeksjoner og om det er mulig å påvirke den tidlige
bakteriekoloniseringen av yngel, forklarer hun.
Dette
åpner for såkalt probiotisk behandling, altså at vi kan tilsette levende
mikroorganismer til fisken for å oppnå gunstige effekter, som bedre helse og
vekst.
– Men probiotisk
behandling i stor skala er langt frem ennå, sier Bakke.
Det
norske firmaet Stembiont har allerede et probiotisk produkt beregnet på større
fisk.
Men for
bruk i større skala trengs mer forskning. Forskningen er finansiert av
Forskningsrådet gjennom såkalte Fripro-midler.