Fisk sender ut rødlys

Ikke sjelden har vi hørt uttrykket å se rødt. Nå har forskere sett og fotografert fisk som lyser rødt helt av seg selv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gyltefisken Pseudocheilinus evanidus i all sin røde prakt. Foto: Nico Michiels, et al. BMC Ecology 2008

Ny forskningsrapport publisert i BMC Ecology viser fram selvlysende røde fisk.

Forskerne tror samtidig at de er de første til å gjøre denne oppdagelsen i felten.

Rapporten deres viser at minst 32 arter, som lever ved korallrev, fremstår på denne fargesterke måten.

Ett eksempel er gyltefisken Pseudocheilinus evanidus. Den lyste over det hele, finnene inkludert.

Slukes av vannet

Annen fisk eller gjenstander som ser røde ut under vann, blir normalt grå eller sorte på rundt 10 meters dyp. På slike dybder er det i stedet blå og grønne fargetoner som dominerer.

Dette har å gjøre med at bølgelengdene til det røde i sollyset er de lengste. (Av det lyset vi kan se). Det røde blir altså raskere absorbert av vannet når man kommer et lite stykke ned under overflaten.

Slike forhold har igjen bidratt til en oppfatning hos marinbiologer om at rødfarge ikke er så viktig for fisk, ifølge et presseskriv fra BioMed Central.

Betatt forsker

Forsker Nico Michiels ved Universität Tübingen, Tyskland, ledet forskerteamet som fanget inn fiskene i kameralinsene.

Egenskapen deres ble oppdaget i forbindelse med dykk i Mangrove Bay i Rødehavet - mellom Afrika og den Arabiske halvøy. 

Der holdt Michiels og kolleger på med undersøkelser av hvor langt det ”røde” lyset trenger ned i vannet. 

Michiels hadde på seg briller som gjorde det mulig bare å se rødt – og forskeren ble betatt av det han så, skriver LiveScience, som også omtaler rapporten.

Rødlysende ringer

Forskeren skuet fisk som hadde enten ringer rundt øynene, finner eller hele kropper som var selvlysende røde.

Gyltefisken Pseudocheilinus evanidus. Til venstre er fisken avbildet i dagslys. Foto: Nico Michiels, et al. BMC Ecology 2008

- De som vakte mest oppsikt var de med lysende ringer rundt øynene, og en der hele fisken lyste, sier Michiels til nettstedet.

Fordi lyset kommer fra fiskene selv, og ikke fra lys som filtreres ned i vannet fra overflaten, så kan den spesielle fargegløden deres ses på nært hold.

Eget kommunikasjonssystem

Forskerne spekulerer ifølge presseskrivet på om fargen kan fungere som et kommunikasjonssignal eller som en slags tiltrekningskraft, noe som tidligere er foreslått for andre dyr med selvlysende egenskaper.

- Vi tror at det røde lyset kan være en del av fiskenes egne kommunikasjonssystem. Dette lyset befinner seg helt i grenseland for hva som er synlig for mange fiskearter, selv de som kan se rødt, vil kun være i stand til å oppfatte fargen på kort avstand, skriver forskerne.

Enneapterygius pusillus (highcrest triplefin fish). I dagslys har den en annen framtoning. Foto: Michiels et al. BMC Ecology 2008

De antyder at selvlysende ringer rundt øynene kan fungere som et signal om tilstedeværelse, eller en måte for å avsløre blikkretningen.

- Bildene våre viser at egenskapen selvlysende rød er utbredt.

- Funnene utfordrer oppfatningen om at rødt lys ikke er viktig for fisk. Og; det vil være behov for en ny vurdering av rollen fargen spiller for fiskens visuelle samspill med omgivelsene, sier Michiels i presseskrivet.

Referanse:

Red fluorescence in reef fish: a novel signaling mechanism?
Nico K. Michiels, Nils Anthes, Nathan S. Hart, Juergen Herler, Alfred J. Meixner, Frank Schleifenbaum, Gregor Schulte, Ulrike E. Siebeck, Dennis Sprenger og Matthias F. Wucherer. BMC Ecology (in press)

Powered by Labrador CMS