Snobbete stingsild pynter hjemme

Stingsilda pynter i stua, har norske forskere oppdaget. Og hunnfisken legger ingen egg med mindre det er ryddig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

stingsild

Trepigget stingsild blir ofte bare kalt stingsild. Den er vidt utbredt og finnes både i salt- , brakk- og ferskvann.

Stingsilda opptrer helst i stim og da på svært grunt vann. Enkelte individer av arten kan vandre mellom ferskvann og saltvann.

Stingsilda blir størst i sjøen og kan oppnå en lengde på 20 cm. Den blir sjelden mer enn tre år gammel.

Piggene på ryggen har den for å beskytte seg mot byttetetere. Blir den svelget av en større fisk, spiler den ut piggene og setter seg fast i munnen på fisken.

Det er fem kjente slekter av stingsild på den nordlige halvkule, tre av dem (med én art hver) lever i Skandinavia:

Trepigget stingsild, nipigget stingsild og tangstikling.

Dersom en trepigget stingsildhann får fatt i blanke småting som paljetter eller folie, dekorerer han reiret sitt med dem.

Hunnstingsilda foretrekker nemlig hanner med fargerike og glitrende boliger.

Rød folie er favoritten

Sara Östlund-Nilsson og Mikael Holmlund ved Universitetet i Oslo har gjort forsøk med stingsilda i laboratorium. Hannens favorittpynt er røde pinner med folie.

Stingsilda ble også tilbudt blå perler, og blå og sølvfargede pinner med folie, men rødt slo best an.

Forskerne oppdaget at hunnene brukte nesten 90 prosent av tida på å svømme rundt og inspisere de glorete reirene heller enn de vanlige kjedelige konstruksjonene.

 

Markerte inngangen

Ute i havet vever hannen tunneler av sjøgress eller kvister. Hunnene legger eggene sine i disse tunnelene, og hannen passer på dem til de klekker.

Utgangspunktet var at forskerne oppdaget at hannene i en populasjon av trepigget stingsild på vestkysten av Sverige markerte reirenes inngang med alger i en annen farge enn resten av reiret - en tydelig dekorasjon.

Utstyrt med blanke foliepinner og paljetter i laboratoriet, gjorde stingsilda reirene om til de reneste luksushjem. Dette gjør ikke reiret akkurat usynlig for fiender - det fungerer tvert imot som et skilt som sier “her er jeg!”. Hva er egentlig vitsen med det?

Foreldreomsorg

Forskerne mener reirdekorasjonen kan være viktig for evolusjonen av foreldreomsorg i denne arten: dersom hannene averterer sine evner som gode fedre ved å ornamentere reirene sine, vil de få paret seg mye mer enn hanner med kjedelige reir.

Det sirlige vedlikeholdet og den kunstneriske pyntingen reklamerer for hannens evne til å bygge og ivareta et reir, og hannen prøver gjerne å stjele pynten fra naboen i sine anstrengelser for å sjarmere damene.

Ornament utenfor kroppen

I paringssesongen blir magen hos friske hanner dyp rød, og hunnene sikter seg inn mot de mest rødmussede sjarmørene.

- Ved å bygge med den samme fargen er det mulig at hannene skaper et ornament utenfor sin egen kropp, spekulerer Iain Barber ved University of Wales i Storbritannia overfor journalen Nature.

Legger eggene i ryddige hjem

"En stingsild pynter sitt rede. Foto: Sara Östlund-Nilsson"

Han har forsket på stingsilda selv, og funnet ut at hunnene også foretrekker ryddige reir - kompakte strukturer med få løse ender. Hannene holder reiret sammen ved å produsere et limstoff som de bruker som sement.

Ryddige reir signaliserer at hannen har mer enn nok av limet, og dermed også at han er sunn og frisk. Pynten kan også være strategisk plassert for å vise hunnene veien inn.

Første oppdagelse av fisk som pynter

Mange forskjellige typer hannfisk bygger reir for avkommet sitt, men den trepiggede stingsilda er den første som har blitt avdekket som snobbete.

Funnene kan kanskje inspirere til å undersøke andre arter for å undersøke om dette er et mer generelt fenomen.

Referanse:

Sara Östlund-Nilsson og Mikael Holmlund; The artistic three-spined stickleback (Gasterosteus aculeatus); Behavioral Ecology and Sociobiology (DOI 10.1007/s00265-002-0574-z).

Lenker:

Hjemmeside: Sara Ostlund-Nilsson
Havforskningsinstituttet: Trepigget stingsild
Fishbase: Gasterosteus aculeatus

Powered by Labrador CMS