Overlever på alkohol og sukker
Hva gjør du når du er fryst inne under isen i en liten dam, der vannet begynner å bli sørgelig tomt for oksygen? Vel, karussen overlever med kroppen full av egenprodusert alkohol og sukker fra i sommer.
Karussen er?
…en karpefisk som finnes i mange norske dammer og vann, særlig på Østlandet.
Evnen til å overleve uten oksygen gjør at fisken kan overleve under isen i små dammer, hvor oksygenet blir brukt opp lenge før våren.
Siden karussen er den eneste norske fisken som klarer dette, har den et konkurransefortrinn. En av de nærmeste slektningene til karussen er gullfisk, og evnen til å klare seg med lite oksygen er nok en av grunnene til at sistnevnte har vært en populær akvariefisk opp gjennom tidene.
- Et av problemene med oksygenmangel er at man ikke klarer å lage like mye energi av sukkeret i blodet. Dessuten blir kroppen full av melkesyre som man ikke blir kvitt, forklarer Kåre-Olav Stensløkken fra Institutt for molekylær biovitenskap ved Universitetet i Oslo.
Dette er grunnen til at de aller fleste dyr havner i trøbbel så snart oksygenet blir borte. Klarer de ikke å kvitte seg med syra i kroppen, må både fisk og pattedyr kaste inn håndkleet etter få minutter. Men noen dyr lurer seg unna problemet.
Ett av dem er karussen, en temmelig vanlig småfisk i norske vann. Men hvordan? Da norske og kanadiske forskere prøvde å komme til bunns i saken, oppdaget de noe besynderlig. Resultatene er så oppsiktsvekkende at de nylig ble publisert i Science.
Energisk uten oksygen
- Det finnes bare ett annet virveldyr som takler oksygenmangel like bra, nemlig en ferskvannsskilpadde fra USA. Men den løser problemet ved å sakke alle prosessene i kroppen, sier Stensløkken. Hjertet slutter nesten å slå, og dyret går nærmest i koma.
Karussen svømmer derimot omkring med omtrent vanlig hjerterytme, blodtrykk og blodgjennomstrømning. Så hva kan være forklaringa på en slik ødsling med energi?
De internasjonale forskerne, som ledes av Göran Nilsson, tror rett og slett fisken freser rundt for å unngå å bli dritings.
Egenprodusert alkohol
- Karussen klarer å forvandle melkesyra til sprit, forklarer Stensløkken.
- Men for å få til dette, samtidig som den kvitter seg med den stadig økende promillen i blodet, er fisken avhengig av å transportere stoffer rundt i kroppen.
Først må blodet frakte melkesyra ut til musklene, hvor den blir omdannet til alkohol. Så suser de edle varene av gårde med blodet igjen, for å skilles ut gjennom gjellene. Slik klarer altså den lille fisken å bli kvitt både melkesyra og spriten. I hvert fall mesteparten. Helt edru blir karussen imidlertid ikke før til våren.
- Fisken har en promille på rundt 0,5, forteller Stensløkken.
Sukker fra sommeren
På denne måten kan karussen klare seg ei god stund uten så mye som et oksygenmolekyl. I vann på ti grader har den det helt fint i minst fem dager, og i vinterkaldt vann på fire grader er tre måneder uten surstoff en smal sak. Men fiskekroppen klarer bare oppgaven så lenge den har sukker på lager.
- Karussen kan lagre fantastisk mye sukker i leveren, og om sommeren fyller den lagrene til topps, forteller Stensløkken.
- Når vinteren kommer, kan den leve uten oksygen så lenge sukkeret rekker. Siden sukkerlageret er livsviktig rører ikke fisken sukkerdepotet i leveren før vinteren, selv når den sulter.
Og da lurer vi i forskning.no til slutt bare på en ting: Vil det være noe salgspotensial for vårvann fra karussdammer, tro?
Referanse:
J. A. W. Stecyk, K.O. Stensløkken, A. P. Farrell & G. E. Nilsson, Maintained Cardiac Pumping in Anoxic Crucian Carp, Science 1. October 2004, s 77.
Lenke:
Science Magazine