Annonse
Euroen koster nå 12 kroner for første gang siden mai i fjor.

Svak kronekurs rammer norske turister – professor mener styringsrenta må opp

Den svake norske kronekursen gjør at det blir en dyr utenlandsferie for Ola og Kari Nordmann. Norges Bank må sette opp renta for å styrke kronen og få ned inflasjonen, mener professor.

Publisert

Torsdag morgen bikket euroen 12 norske kroner for første gang siden mai i fjor, skriver E24. Kronen svekker seg også mot andre valutaer.

– Børssmell i USA og svak utvikling i oljeprisen har nok bidratt til å holde kronen svak, skriver analytiker i DNB Markets, Kelly Chen, i en morgenrapport torsdag.

I løpet av en knapp uke har kronen svekket seg med nesten 30 øre mot euroen, skriver Chen i rapporten.

Flere av verdens børser har hatt kraftig fall det siste døgnet. I Tokyo var Nikkei-indeksen ned 3,28 prosent ved stengetid torsdag. På Oslo Børs er det mindre utslag, og hovedindeksen falt 0,8 prosent like etter åpning.

Ber Norges Bank heve renta

Professor emeritus ved NTNU Knut Anton Mork mener Norges Bank bør øke styringsrenta for å styrke den norske kronen og nå inflasjonsmålet på 2 prosent.

– Norges Bank må nå tenke seg veldig nøye om. De må sende et signal, og det sterkeste signalet vil være å sette opp renta, sier han til TV 2.

Med svak norsk krone blir import av varer fra utlandet dyrere, det kan føre til høyere inflasjon i Norge, forklarer Mork. Han er bekymret for den svake kronekursen og mener det kan føre til at Norges Bank ikke når inflasjonsmålet på 2 prosent.

Økt risiko for rentehopp

Ved forrige rentemøte 19. juni holdt sentralbanken styringsrenta uendret på 4,5 prosent og signaliserte at den trolig vil holdes på det nivået en god stund fremover.

Mork mener et nytt rentehopp kan være løsningen på den svake norske kronen.

– Det kan gi et signal til spekulanter i valutamarkedet om at Norges Bank ikke vil tolerere høy inflasjon, og at norsk krone har en realverdi, sier professoren.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, understreker også at veien ned til inflasjonsmålet er lang med dagens svake kronekurs.

– I verste fall får vi en ny renteøkning. Den risikoen har blitt mye større med den utviklingen som vi ser i kronekursen, sier han til TV 2.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS