Annonse
Rey (Daisy Ridley), Poe Dameron(Oscar Isaac) og Finn (John Boyega) i Star Wars: The Rise of Skywalker.

Derfor bør du senke forventningene til den nye Star Wars-filmen

For høye forventninger fører fort til skuffelse. Men for lave forventninger kan også gjøre kinoturen kjipere enn den trenger å være.

Publisert

Det er mange forventninger knyttet til den nyeste Star Wars-filmen. The Rise of Skywalker skal avslutte en ni filmer lang saga som ble påbegynt av regissør George Lucas i 1977. Mange har et sterkt forhold til filmene, og trolig vil mange ha høye –eller lave – forventninger til oppfølgerne.

Men om du skal på kino for å se den nyeste Star Wars-filmen, er det best å hverken tenke at du kommer til å elske eller hate filmen, sier James Alex Bonus i en pressemelding.

Han er en av forskerne bak en studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Journal of Media Psychology.

Trist, glad og nostalgisk

I studien kartla Bonus og kollegene hvilke forventninger 441 kinogjengere hadde til den forrige Star Wars-filmen, The Last Jedi, og hva de syntes om den etter at de hadde sett den.

Forskerne sendte ut en spørreundersøkelse hvor deltakerne ble bedt om å vurdere hvor trist, glad og nostalgisk de trodde de ville bli av filmen.

Tre uker senere ble de som hadde sett filmen, bedt om å vurdere hvor trist, glad og nostalgisk de ble av filmen. I tillegg skulle de vurdere hvor godt de likte filmen.

Studien viste at litt over halvparten av deltakerne hadde en annen opplevelse av filmen enn de hadde trodd på forhånd.

– Vi er skikkelig dårlige til å forutsi hvordan vi kommer til å oppleve fremtidige hendelser, sier Bonus i pressemeldingen.

Både høye og lave forventninger ga kjip kinotur

Det minst overraskende funnet fra studien var at de som hadde høye forventninger, men som ikke likte filmen, var mest misfornøyde med kinoturen.

Men det viste seg også at de som hadde lave forventninger til filmen, men som ble positivt overrasket, fikk mindre glede utav den sammenlignet med de som hadde høyere forventninger.

- Det hjalp lite for disse folkene å gå inn med lave forventninger, sier Bonus.

Forventninger påvirkes av trailere

Det er mange ting som påvirker hvilke forventninger vi har til filmer og hva som påvirker filmopplevelsen vår.

En tidligere studie fra New Zealand, publisert i tidsskriftet Journal of Retailing and Consumer Services i 2012, viste at filmtrailere spiller, naturlig nok, en viktig rolle for hvilke forventninger kinogjengere får til en film. Men det er noen faktorer ved trailerne som bygger mest forventninger. Særlig det som viser hvilken sjanger filmen faller inn under - og hvilke skuespillere som er med, er avgjørende for å skape høye forventninger.

En annen studie fra 2011, omtalt av Videnskab.dk, viste at måten vi opplever film på, også kan påvirkes av hvem vi ser filmen sammen med. I denne studien fortalte studenter at de har særlig negative filmopplevelser fra å se sexscener sammen med foreldrene sine.

– Nostalgi spiller en viktig rolle

Et annet funn fra Star Wars-studien var at det var større sjanse for at de deltakerne som trodde at de ville bli nostalgiske, faktisk så filmen tre uker etter den første spørreundersøkelsen.

– Dette understreker hvor viktig rollen nostalgi spiller for publikumet til en etablert filmserie som Star Wars, sier Bonus.

Referanse:

Bonus, J.A. m.fl: The Cost of ClairvoyanceEnjoyment and Appreciation of a Popular Movie as a Function of Affective Forecasting Errors. Journal of Media Psychology (2019) (sammendrag)

Powered by Labrador CMS