Etter tusenvis av år med etegilde er bare ti prosent av livet i havet igjen. Samtidig er fiskene blitt mye mindre med årene, viser en stor miljøhistorisk undersøkelse.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Om prosjektet
Census of Marine Life skal undersøke tre ting:
Hva levde i havet tidligere? Hva lever i havet i dag? Og hva kan havet by på i fremtiden?
To tusen forskere deltar i prosjektet, som finkjemmer havene over hele kloden.
Den delen av forskerne som skal finne ut hva som tidligere levde i havet, har nettopp lagt fram sine resultater på en konferanse i Canada.
Prosjektet avsluttes i 2010.
Key west-fisk skrumper
Blant de forskerne som har brukt mer eksotiske metoder, er Loren McClenachan fra Scripps Institution of Oceanography.
Hun har sammenlignet bilder av sportsfiskernes trofeer på Key West gjennom 50 år.
Fra 1956 til 2007 falt gjennomsnittsvekten fra 20 kilo til 2,3 kilo.
Visste du
På et år kan fem-seks kloner av «Gitte Henning», det mest effektive danske fiskefartøyet, teoretisk fange den samme mengden fisk som hele Nederlands sildeflåte på cirka 800 skip kunne på et år på 1600-tallet.
Likevel fanget fiskerne den gang ti ganger så mye fisk per fangsttokt.
Visste du
Saxo beskrev i Danmarkskrøniken, ca. år 1200, at det var så mye sild at man kunne stikke et spyd i havet uten at det veltet.
Det er sannsynligvis en skrøne. Skriveren Saxo har ikke visst så mye om verken fisk eller fiskeri.
Ifølge historiske kilder var det for et par hundre år siden så mye fisk i havet at man kunne skyfle dem i land.
Nå bekreftes de gamle historiene: Det var mer fisk i gamle dager. Og de var kjempestore.
Siden steinaldermennesket samlet østers i strandkanten, har vi spist mer fra havet enn det har kunnet bære.
90 prosent av de bestandene vi har jaktet på, er blitt fanget og spist på tusen år.
Det er konklusjonen fra det internasjonale forskningsprosjektet Census of Marine Life.
Forskerne i prosjektet har gransket historiske kilder som loggbøker fra skip og turistfotografier fra hele verden for informasjon om tidligere tiders liv i havet. Resultatene er nettopp lagt frem på en internasjonal konferanse i Canada.
− Vi kan jo ikke telle fiskene fra fortiden. Men hos mange arter er det svært tydelig at det er langt færre. Silda, for eksempel. Det levde en gytende sildestamme i Limfjorden inntil for 180 år siden, og nå er den vekk, sier Bo Poulsen, miljøhistoriker fra Roskilde universitet, og en av prosjektlederne for Census of Marine Life.
Karibia sydet av fisk
Loggbøker fra skip og turistfotografier fra Karibia sier i seg selv ikke mye om havet.
Men når man sammenholder opplysninger fra hele verden, begynner det å tegne seg et bilde.
Fangstene gikk fra å være haier på to meter til å være småfisk med en gjennomsnittslengde på 34,4 centimeter.
Bildet viser et hav som sydet av liv: Tusenvis av hvaler, sildestimer som kunne brødfø det meste av Nord-Europa, og kjempestore fisker av den typen som kommer på forsiden av avisene hvis de blir fanget i dag.
Det forklarer hvorfor det fanges færre fisker i dag, tross de supereffektive, moderne fangstskipene. Grovt sagt kom det ti ganger flere fisk i nettet den gang, hver gang det ble tatt opp av havet.
− Og en ting er at det er færre fisk nå. De er også blitt mindre, sier Poulsen.
Det kan det være to forklaringer på, sier forskeren. Enten har vi spist alle de store. Eller så blir fiskene mindre fordi det er lettere å unngå nettet og stekepannen hvis man er liten.
Fiskehistorier er sanne
Sportsfiskere vet at fiske er en evig kilde til løgnhistorier. Fortidens havglade mennesker har heller ikke vært redde for å pynte på fortellingene.
Men de gamle historiene er nødvendige, mener den danske miljøhistorikeren, for vi har ikke annen kunnskap om havet i fortiden.
Annonse
− De kommersielle fangstrapportene går bare 40-50 år tilbake, slik at vi er nødt til å se i gamle kildene som havneprotokoller fra 1600-tallet eller loggbøker fra krigsskip. Og noen ganger er man nødt til å avvise beretninger som sportsfiskerhistorier, sier Poulsen.
En gammel historie forteller at karene på gårdene for omkring 300-400 år siden fikk skrevet i kontrakten sin at de ikke skulle få laks mer enn fire eller fem ganger i uken.
Det er blitt fortolket som at det var en overflod av laks. Men historien går igjen i mange europeiske land, og mister dermed sin troverdighet, mener Poulsen.
Samtidig viser annen forskning at det stort sett ikke ble fisket laks i Danmark på det tidspunktet.
Men ser man bort fra «sportsfiskerhistoriene» er det fremdeles brukbare kilder igjen.
Til forskningen sin om sild har Bo Poulsen brukt gamle havneprotokoller.
I 1600 var det avgift på den ettertraktede fisken. Havneprotokollene fra den gang avslører derfor nøyaktig hvor mye fiskerne måtte betale til staten.
Ved å se på kongens inntekter har man derfor et ganske presist bilde på hvor mange sild det ble fanget.
Steinaldermennesket startet festen
Selv om sildefisket på 1600-tallet for alvor illustrerer problemstillingen, er overforbruk av havets dyr langt fra et nytt fenomen: Etegildet begynte for mer enn tusen år siden. Lenge før industrielle fiskefartøy ble funnet opp.
Steinaldermennesket har etterlatt seg spor som viser at kystnære dyr ble kraftig påvirket av steinaldermenneskets lyst til å sette tennene i østers eller fiske tett ved kysten.
Siden starten av middelalderen har festen deretter utviklet seg, og vi har spist flere og flere av dyrene i vannet. Og allerede i tidlig middelalder hadde mennesket spist så mye ferskvannsfisk at det begynte å bli mangel på dem. Så dro vi til havs, hvor det fremdeles vrimlet av fisk.
Annonse
Etter hvert ble fiskeriet effektivt, og fra 1500-tallet ble det fanget enorme mengder fisk på havet. Historien fra sjøer og elver gjentok seg, og det ble færre og mindre fisk i havet. En prosess som er akselerert ytterligere de siste 50 årene.
Så selv om mange fiskehistorier er løgn og overdrivelser, er det likevel sant at det var mange flere fisker i gamle dager, og de var ganske riktig kjempestore.