Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Når trålen kommer, kan fisken bli stresset. Den prøver å rømme, og svømmer for livet. Og blir den fanget, er det trangt bak i trålen.
Stresset fisk har det ikke godt, og smaker ikke godt. Så hva kan gjøres?
På Havbruksstasjonen nord for Tromsø prøver Ragnhild Svalheim og Anders Karlsson på hver sin måte å finne ut av problemet.
Da jeg kom for å filme dem, hadde jeg regnet med å fange fisk i kamerabildet. Men nei.
Fisk bak et forheng
Forsøksfisken til Anders Karlsson svømte i en tunnel med kunstig vannstrøm bak et forheng. Vi måtte snakke lavt for ikke å forstyrre den.
Å trekke forhenget til side kom ikke på tale. Da ville fisken få panikk, og slite seg løs fra slangene og ledningene den var tilkoblet.
Flaskefisk
Ragnhild Svalheim hadde heller ingen fisk å vise meg i den store strømningstanken utenfor.
For å prøve oppsettet, brukte hun foreløpig brusflasker fylt med vann. De fløt med strømmen inn i forsøkstrålen. Ingen grunn til å bruke fisk, før forsøkene skulle i gang for alvor.
Til gjengjeld har Ragnhild Svalheim en frodig strek. Tegningene hennes av den skremte torsken og trålmonsteret kom fra en presentasjon.
Nå har tegningene fått nytt liv i denne videoen. Bedre enn noen ekte fiskeopptak uttrykker de hva forskningen deres går ut på.
Disse to forsøkene inngår i et større forskningsprosjekt, kalt CRISP: Centre for Research-based Innovation in Sustainable fish capture and Pre-processing technology.
Prosjektet skal forbedre metodene i fiskeriene, alt fra kartlegging av hvor fisken er, via fangstmetoder til foredling og salg.
Annonse
NOFIMA deltar i prosjektet sammen med mange flere norske forskningsinstitusjoner.