I varmen får de flere egg og unger, og kan jobbe raskt mot sitt store livsmål; å overta kroppen til verten sin fullstendig.
Og det betyr naturlig nok døden for nålefisken hvis parasitten vinner.
Derfor ville forskerne undersøke om fiskene endrer temperaturvalget sitt når det er parasitter på ferde.
Valgte kulde
Forskerne infiserte nålefisker fra naturen med bakterien vibrio.
Det er en bakterie som finnes i fiskens naturlige leveområde, og som oppfører seg på samme måte som parasitter; det blir flere av dem ved høyere temperaturer. Og jo flere, jo farligere.
Så delte forskerne opp vannet i en kald og en varm side.
- Vi så at de fiskene som var infisert valgte å svømme inn på den kalde siden, forteller Rosenqvist.
Fiskene merket altså at de var syke, og tok fornuftige vannvalg deretter. I kaldt vann forhindrer fisken parasittene, eller bakteriene, i å utvikle seg å bli flere.
Oppvarming av verdens hav kan dermed gjøre det vanskelig for fisken å beskytte seg mot parasitter, noe som kanskje kan sende hele fiskebestander ut på leting etter nye, kjøligere hjem.
Annonse
Fisk på flyttefot
- Hvis vannet i havet blir varmere vil fisken kanskje lete etter kaldere vann andre steder. Dermed vil fiskebestanden flytte på seg, og kan forsvinne fra områder.
- Varmere vann kan også i største konsekvens føre til at fisk blir stresset, syke og at populasjoner gradvis dør, sier professor Rosenqvist.
Det var rundt fem graders forskjell på vannet i de to tankene fiskene kunne velge mellom i eksperimentet.
Det er parasitter og bakterier i alle miljøer, både nyttige og skadelige, og forskeren mener derfor det er sannsynlig at disse resultatene er overførbare til andre typer fisk.