- Sjekk hun flørter, da!

Menn har en lei tendens til å overvurdere hvor interessert damene er. Det kan de antageligvis takke evolusjonen for.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Blunker hun lekent, eller har hun bare rusk i øyet?

Seksuelle signaler er ikke alltid så lette å tolke. Dermed skulle man kanskje tro at menneskene har utviklet en finstemt evne til å skjønne de subtile tegnene på interesse fra det annet kjønn.

Den gang ei.

- Det finnes tonnevis av studier som viser at menn tror damer er interesserte når de ikke er det, sier Carin Perilloux fra Williams College ifølge en pressemelding fra Association for Psychological Science.

Nå har hun og kollegaene tatt en nærmere titt på det utbredte fenomenet. Konklusjonen er at evolusjonen antagelig har favorisert nettopp mennene med tendenser til å overvurdere sin egen attraktivitet.

Speed-møter

Forskerne huket inn 96 mannlige og 103 kvinnelige studenter, som fikk møte fem potensielle partnere i et speed-date-opplegg.

På forhånd hadde deltagerne vurdert sin egen tiltrekningskraft. Forskerne målte også hvor interessert de var i et kortvarig seksuelt forhold.

Etter speed-møtene måtte deltagerne sette mål på en hel rekke aspekter ved motparten, for eksempel hvor attraktive de var og hvorvidt de viste interesse.

Resultatene avslørte at det var stor forskjell mellom kjønnene, og at det ikke nødvendigvis var de heiteste fyrene som trodde de hadde mest sjans.

Overvurderte interessen

Jentene hadde en tendens til å undervurdere mennenes interesse, konkluderer forskerne. Mange av gutta – særlig de som var ute etter kortvarig romantikk – var derimot mer troende til å mene at dama var keen.

Forbausende nok var sannsynligheten for en slik oppfatning større jo heitere dama var. Men det mest fascinerende var kanskje at det ikke var de flotteste fyrene som hadde mest overdreven tro på egen attraktivitet.

Mennene som selv mente de var heite, hadde en større tendens til å overvurdere motparten interesse, mens mennene som faktisk var kjekke ikke gikk i samme fella.

Forskerne mener det hele har sin forklaring i evolusjonen.

Bedre å risikere avslag

En slik overvurdering av sjans kan ha økt mennenes reproduktive suksess, argumenterer Perilloux og co.

- Det er to måter du kan gjøre en feil som mann, utdyper Perilloux.

- Enten tenker du ”Jøss, den dama er virkelig interessert i meg”, og så viser det seg at hun ikke er det. Det har en kostnad, for eksempel forlegenhet eller et slag for omdømmet ditt.

- Den andre feilen er at hun er interessert og at han overhodet ikke får det med seg. Han går glipp av en mulighet til å pare seg. Det er en enorm kostnad når det gjelder reproduksjonssuksess.

Logikken er altså som følger: Det er verre å gå glipp av en mulig sjanse til å stå i med den heiteste reima i byen enn å risikere en kald skulder av samme dama.

Opp igjennom historien har de som stadig prøvde lykken rett og slett hatt hellet med seg oftere, og dermed bragt sin tendens til overoptimisme videre til neste generasjon.

Som om ikke det var nok, har gutta med litt vel høyt selvbilde nå også den perfekte unnskyldning når det viser seg at lekkerbisken på det andre bordet bare hadde et hår på kontaktlinsa:

- Sorry, baby. Det må ha vært vinnergenene mine som spilte meg et puss.

Referanse:

C. Perilloux, J. A. Easton & D. M. Buss, The Misperception of Sexual Interest, Psychological Science, desember 2011.

Powered by Labrador CMS