«Babydrage» klekket i hule

Se de sjeldne bildene av salamanderen.

Tidligere i år ventet verden spent på ungene til den blinde, bleke salamanderen som bor i en hule i Slovenia. En olm, Proteus på latin.

64 egg var lagt, men ville noen av dem overleve i et akvarium?

Nå er det første egget til det spesielle amfibiet klekket. Fødselsdagen er 30. mai.

Den knøttlille olmen ligner et rumpetroll, men når den blir større ser den mer ut som en liten drage. Slovenerne trodde før i tida at den var nettopp dét. Menneskefisk er den også blitt kalt, på grunn av den bleke huden.

Etter klekkingen svømte den straks en seiersrunde i akvariet, før den la seg på bunnen. Det skriver de ansatte i Postojna-hulen i en pressemelding.

30. mai svømte en nyfødt olm energisk ut av egget sitt og la seg på bunnen av akvariet i Postojna-hulen i Slovenia. (Foto: Iztok Medja/Postojna Cave)

Usannsynlig

Hulen er en turistattraksjon med nærmere en million besøkende i året. Men den har også vekket vitenskapelig interesse.

Det er nemlig sjeldent å se olmer klekke, ifølge pressemeldingen.

Vanligvis bor de dypt nede i hulene, ute av syne for mennesker. Men nå har altså de ansatte i Postojna-hulen klart å få dem til å trives i et akvarium. Dermed kunne de filme klekkingen, med et infrarødt kamera i hulemørket.

«Bygd på erfaringene til forskere var det lite sannsynlig at eggene ville klekkes, men vi hadde tro på at det kunne skje», skriver de i pressemeldingen.

Nå får de råd fra forskere om hvordan de skal oppfostre den vesle skapningen, melder den britiske kringkasteren BBC.

– Ingen her har noen gang sett en unge som er yngre enn to år gammel, sier Saso Weldt til BBC. Han passer på og studerer olmene.

Slik vil olmen se ut når den blir litt større. (Foto: Alex Hyde/Postojna cave)

Spiser sjelden

Olmen er et underlig dyr. Nede i huledypet er det så mørkt at den uansett ikke ser noe, så gjennom evolusjonen har den for lengst kvittet seg med øynene. Charles Darwin brukte det bleke dyret tilpasset et liv i dypet som eksempel i sin bok Artenes opprinnelse fra 1859, ifølge BBC.

Salamanderen, som kan leve i 100 år, får unger bare hvert femte eller tiende år.

Den trives i kaldt vann og er blind, men har derimot svært god luktesans, skriver BBC.

Nede i hulene er det lite mat, og olmen kan gå i årevis uten å spise. Dragemoren spiser gjerne sine egne egg. Hun lukter seg fram til egg som ikke er befruktet.

Det finnes flere egg som dette, men de ansatte i Postojna-hulen vet ikke om de kommer til å klekkes. (Foto: Iztok Medja/Postojna Cave)

Blir den voksen?

Med så spesielle vaner var det ikke noen selvfølge at det skulle bli noen nye olmer i akvariet.

Det er 22 andre egg i akvariet, men de ansatte vet ennå ikke om det blir noen søsken på babydragen som foreløpig svømmer alene rundt.

Olmer er svært skjøre, og ifølge pressemeldingen fra Postojna-hulen er det høyst usikkert om det går like bra neste gang et egg skal klekkes.

Og vil den nye babyen ta til seg mat fra mennesker? Klarer den å unngå infeksjoner den første tida?

«Vi krysser fingrene. Hvis alt går bra, vil babydragene vokse opp. Selv om de ikke spruter ild, vil det definitivt bli fyrverkeri».

Olmen bor vanligvis i dypet av Postojna-hulen, men denne gangen er den blitt plassert i et akvarium for nærmere studier. (Foto: Iztok Medja/Postojna Cave)

 

Powered by Labrador CMS