Avdekker manglende satsing på utdanning

EU risikerer å bli utkonkurrert av Kina og India fordi mange EU-land satser altfor lite på utdanning, fastslår en ny rapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

EU gjør fortsatt altfor lite for å utvikle og vedlikeholde den menneskelige kapitalen som trengs for framtidig økonomisk framgang, heter det i en rapport fra en tysk forskergruppe, som ble lagt fram onsdag.

Rapporten er laget i forbindelse med den såkalte Lisboa-prosessen i EU. På sitt toppmøte i Lisboa i 2000 vedtok EU en målsetting om å bli verdens teknologisk mest avanserte samfunn i løpet av et tiår.

Målsettingen ble gjentatt på EU-toppmøtet i Lahtis tidligere i år.

Men politikerne følger ikke opp de ambisiøse målsettingene i praksis, med nødvendig satsing og bevilgninger til offentlig utdanning, konstaterer rapporten.

EU-landene bruker i gjennomsnitt mindre på utdanning enn andre industriland.

Samtidig viser studien store forskjeller innen EU. Studien rangerer 13 land etter en såkalt menneskelig kapital-indeks, som sammenstiller utdanning, sysselsetting, produktivitet og demografi.

Sverige og Irland kommer rimelig godt ut, mens varsellampene lyser for blant andre Tyskland og Italia.

Dersom nåværende tendenser fortsetter, kan verdiskapingen i Tyskland bli kraftig redusert sammenlignet med andre land, mener forskerne.

(NTB)

Powered by Labrador CMS