Det er ikke lett å være Boris Johnson, selv om han vant valget med stor margin i desember i fjor. Koronakrisen og brexit gjør det ekstra tøft å styre.
(Foto: Jessica Taylor, AFP / NTB)
Misnøyen med Boris Johnson vokser i Storbritannia
PODKAST: Den konservative regjeringen setter inn stadig nye strenge koronatiltak. I takt med koronakrisen øker regjeringens upopularitet. I bakgrunnen lusker brexit.
Meningsmålinger viser svak oppslutning. Det er murring rundt i landet på grunn av nye smitterestriksjoner. Medlemmer av Johnsons eget parti er skeptiske til regjeringens håndtering av flere saker.
– Boris Johnson er en begeistringens statsminister. Han trenger heiarop og klapp på skulderen for å være på sitt beste, sier førstelektor Øivind Bratberg fra Universitetet i Oslo.
Ny populær opposisjonsleder
Dette året er vitterlig ikke en tid hvor begeistring står i sentrum. Regjeringens mange u-svinger, den vedvarende stillstanden i brexit-forhandlingene og en svært populær opposisjonsleder Keir Starmer, gjør styringen av landet problematisk for Johnson. Dette til tross for brakvalget Johnson vant i desember i fjor.
Labour ligger nå side om side med de konservative på målingene. Johnson møter også store utfordringer i Underhusets spørretime der Labour-leder Starmer briljerer med stor politisk kunnskap og verbal kraft.
– Da Labour skiftet leder fra Jeremy Corbyn til Starmer, fikk Johnson en helt annen opposisjonsleder å forholde seg til. Johnson kunne rette hardt skyts mot Corbyn, men klarer ikke rette det samme skytset mot Starmer, sier Bratberg.
Den spesielle tiden gjør det vrient å styre for de konservative. Partiet som setter personlig, sosial og økonomisk frihet i fremste rekke, møter seg selv i døren i denne krisen. Smittevernhensyn fører nemlig til det motsatte, sterke begrensinger og påfølgende økonomiske problemer for bedrifter og næringsliv. Høyt offentlig forbruk og statlige reguleringer er heller ikke noe de konservative ivrer for. Men det er nødvendig i denne krisen.
Hard kost
I tillegg ligger den uavklarte brexit-situasjonen og tærer på regjeringens popularitet.
«Get Brexit Done» var Johnsons slagord fra valget i desember i fjor. Britene gikk riktignok ut av EU 31. januar, men er frem til 31. desember i den mye omtalte overgangsperioden.
I denne perioden skulle EU og Storbritannia forhandle frem en handelsavtale som skal gjelde fra overgangsperiodens utgang. Tidsfristen for en avtale nærmer seg, men partene står ennå langt fra hverandre.
«Events dear boy, events» preger enhver regjering, ifølge tidligere konservative statsminister Harold Macmillan på 1960-tallet. Uforutsigbarheten i politikken opplever Johnson-regjeringen for fullt i disse dager. Fra brakvalg i desember til voksende upopularitet på under et år er hard kost for et styringsvant parti som de konservative.
Færre heier på Boris
Johnson-regjeringens dalende popularitet i Storbritannia er tema i denne ukas episode av podkasten Pod Britannia. Medvirkende er førstelektorene Øivind Bratberg fra Universitetet i Oslo og Erik Mustad ved Universitetet i Agder.
Hør episoden som har tittelen: Heiagjengen minker for Boris
Du finner også episoden på Itunes og Spotify og på nettsiden britiskpolitikk.no, som står bak podcasten.
Hør flere episoder fra Pod Britannia:
Om Pod Britannia
I Pod Britannia snakker de om temaer som er viktige for å forstå britisk politikk og kultur. Bak podcasten står nettstedet britiskpolitikk.no, som drives av journalist Trine Andersen, førstelektor ved UiA Erik Mustad og førstelektor ved UiO Øivind Bratberg. I podcastene tar vi opp et bredt spekter av temaer, fra dagsaktuell politikk og kultur til historiske hendelser og portretter. Du finner podcasten på Itunes - og Spotify - samt på vårt nettsted. Alle episoder ligger også ute på Acast.