Gjenkjenning hindrer rasisme

En gruppe amerikanske forskere forsøker å kurere rasisme gjennom å lære folk å se forskjell på andre mennesker - og resultatene ser lovende ut.
30.1 2009 05:00


“Forskerne lærte tyve hvite studenter å se forskjell på ansiktene til folk med annen etnisk bakgrunn. Resultatet var at de ble mindre fordomsfulle, ifølge studien. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)”

Forskernes teori var at rasisme også inneholder komponenter som har med sansning å gjøre. De skriver at adferdsforskning viser at det er en sammenheng mellom negative følelser mot folk med annen etnisk bakgrunn enn deg selv og manglende evne til å se forskjell på dem.

Forskergruppen ville undersøke sammenhengen mellom de sosiale og sansemessige aspektene ved fordommer gjennom å lære folk å kjenne igjen ulike ansikter på folk med annen etnisk bakgrunn. Forskerne regnet med at trening i å se forskjell på folk ville føre til at de ble mindre fordomsfulle.

- Reduserer stereotyper

Studien er basert på en såkalt implisitt assosieringstest, som ofte brukes av psykologer til å måle fordommer. Testen gikk ut på å måle hvor lang tid det tok en person å assosiere ansikter med positive eller negative ord.

For eksempel, hvis noen assosierer et minoritetsansikt med negative ord, er sjansen høy for at de har fordommer mot denne minoriteten, ifølge forskerne.

- Når man får folk til å se på andre mennesker som individer, så reduserer man effekten av stereotyper, sier studiens forfatter Michael Tarr ved Brown University til Wired.

Kurs i ansiktsgjenkjenning

Tarrs studie fikk tyve hvite universitetsstudenter til å ta en slik test for deretter å gå gjennom et ti timers kurs i å se forskjell på ansikter med ulik etnisk bakgrunn.

De av studentene som fikk best resultater i ansiktsgjenkjennelsesdelen var de samme som senere begynte å assosiere andre etnisiterers ansikter med positive ord.

- Denne studien vil ikke løse rasismeproblemet, men metoden kan allikevel ha en dyptgående effekt i den virkelige verden, sier han. 

Lenker:

Artikkel i Wired: Researchers try to cure racism

Michael J. Tarr mfl: Perceptual Other-Race Training Reduces Implicit Racial Bias. Public Library of Science ONE, Jan. 21, 2009

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse