Lomborg-saken lagt død

Det danske uredelighetsutvalget (UVVU) har henlagt saken, etter at det danske Videnskabsministeriet i desember konkluderte med at "dommen" mot Bjørn Lomborg ikke på noen måte var dokumentert eller begrunnet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn Lomborg fra Danmarks Institut for Miljøvurdering ble i januar 2003 “dømt” av Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU), som hører til under den danske Forskningsstyrelsen.

Lomborg ble stemplet som vitenskapelig uredelig på grunn av boka The Sceptical Environmentalist. “Brudd på god vitenskapelig praksis”, var argumentasjonen.

Blandet mottagelse

Lomborg ga ut sin bok Verdens sanne tilstand i 1998. Boka vakte enorm oppsikt, da den ble publisert på engelsk i 2001. Ett av budskapene er at miljøkrisa kanskje ikke er så akutt som miljøbevegelsen vi ha oss til å tro.

Boka fikk god mottagelse i flere av verdens fremste aviser og magasiner, som Washington Post, The New York Times og i The Economist. Anmeldelsene i New Scientist, Nature og Science var til dels negative.

Scientific American var ikke blide. I januar 2002 ga bladet flere av Lomborgs meningsmotstandere hele 11 sider å slakte ham på. Lomborg fikk en og en halv side til sitt tilsvar. Når Lomborg la ut kritikken på sine hjemmesider og svarte i detalj, ble han truet med rettighetssøksmål og måtte fjerne teksten.

Klagene

Så bemte et knippe dansker seg for å klage. I 2002 ble det sendt inn tre forskjellige klager på Lomborg til UVVU, fra fem forskjellige personer. Dommen som kom i 2003 har ført til mye debatt, blant annet med fokus på ytringsfrihet.

I februar klaget Lomborg selv til Ministeriet for Videnskap, Teknologi og Udvikling. I desember traff departementet sin avgjørelse. De renvasket Lomborg i desember, kjente avgjørelsen ugyldig og sa at dommen mot ham var udokumentert og ubegrunnet, og at UVVU har begått en rekke saksbehandlingsfeil.

UVVU skulle deretter selv bestemme om de ville ta saken opp til ny behandling.

- Som forventet

- Dette er som forventet. UVVU har nådd frem til den eneste logiske slutning - å ikke gjenoppta saken. UVVU har også erkjent at den tidligere avgjørelsen om min bok er ugyldig.

- Jeg er glad for at det nå er satt et klart punktum for et på alle måter grotesk forløp, sier Bjørn Lomborg.

“Ikke rimelig”

UVVU sier på sin side at en helt ny undersøkelse av om Lomborg har handlet vitenskapelig uredelig eller ikke, ville kreve nedsettelse av ett eller flere ad hoc-utvalg med eksterne sakkyndige, som kunne vurdere utvalgte deler av boken. UVVU ser det ikke “rimelig på det nåværende tidspunkt å iverksette en slik omfattende ny undersøkelse”, og fortsetter:

“Alternativt kunne UVVU velge å foreta en ny vurdering av om Bjørn Lomborg har handlet vitenskapelig uredelig i sin bok, kun ut fra de undersøkelser og vurderinger som UVVU selv er i stand til å gjennomføre. Etter UVVUs oppfatning vil en slik ny vurdering sannsynligvis føre til det samme resultat, som UVVU nådde frem til i sin avgjørelse fra 6. januar 2003.”

Lenker:

UVVU: UVVU’s endelige afgørelse i klagesagen mod Bjørn Lomborg
UVVU: Decision regarding complaints against Bjorn Lomborg
Institut for Miljøvurdering: UVVU frafalder Lomborg-sak
Hjemmeside: Bjørn Lomborg

Powered by Labrador CMS