Ærlighet er den dyden amerikanske forskere holder aller høyest (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Disse verdiene er viktigst for fremragende forskere

Samarbeidsvillighet havner nederst på listen.

393 fremragende forskere er blitt spurt om hvilke verdier de mente var viktigst. Øverst på listen regjerer ærlighet og nysgjerrighet.

Over 60 prosent av de spurte satte disse to verdiene høyere enn alle andre. 

– Jeg er ikke kjent med at det er gjort en tilsvarende survey i Norge, men det er vanskelig å være uenig i at dette er gode verdier, sier Guro Elisabeth Lind, kreftforsker og leder for Akademiet for yngre forskere.

Hun mener at det er spesielt viktig at forskere verdsetter ærlighet i en tid hvor det stadig dukker opp nye saker om forskningsfusk i mediene. 

– Ærlighet er helt klart en kjernesunn verdi å ha med seg, mener Lind i Akademiet for yngre forskere.

Syntes samarbeidsvillighet var minst viktig

Forskerne måtte rangere de ti dydene modighet, nysgjerrighet, objektivitet, oppmerksomhet, presisjon, samarbeidsevne, skepsis, utholdenhet/tålmodighet, ydmykhet i møte med bevis og ærlighet.

De ble bedt om å gi hver av disse verdiene en karakter på en skala fra 1 til 10, hvor 10 vil si at det er avgjørende for å være en eksepsjonell akademiker, mens 1 betyr at det uviktig. Den verdien som forskerne mente var minst viktig var samarbeidsvillighet.

Evnen til å samarbeide fikk en gjennomsnittskarakter på 6,5, som betyr at de spurte mente det fortsatt er en viktig dyd, men ikke like viktig som de andre på listen.

– Samarbeid er nok noe viktigere her, det er veldig sjeldent at man driver med soloforskning, sier Lind.

Hun mener viktigheten av å samarbeide også kan sees i ønskene til de som gir penger til norske forskningsprosjekt. 

– Det ser man også i de føringene som blir lagt fra de som finansierer forskningen. Nå vil jo både statsråden og statssekretæren ha flere forskere til å reise ut for å få nye kontakter og større samarbeidsnett, sier Lind. 

Mener moral bør være pensum

De spurte forskerne er et tilfeldig utvalg av medlemmer av prestisjefylte akademiske foreninger, som National Academy of Sciences eller American Assosciation for the Advancement of Science (AAAS).

– Hvis du ikke er nysgjerrig, er du sannsynligvis ikke en forsker, sier professor Robert Pennock ved Michigan State University i en pressemelding.

Han mener de som er uærlige i den grad at de forfalsker forskningsresultater er egentlig ikke forskere. 

– De bryter ikke bare formelle regler, men bryter også på en grunnleggende måte med hva det vil si å være en forsker, sier Pennock, som har ledet studien. 

I studien argumenterer forskerne for at verdier som ærlighet og nysgjerrighet bør være en del av pensum for fremtidens forskere, og at man ikke bare bør satse på at det kommer inn som en naturlig del av et å være i et miljø hvor det forskes.

Referanse: 

Robert T. Pennock and Jon D. Miller. The Values of Exemplary Scientists: A preliminary analysis. (Omtale) Presentasjon for AAAS. 2016.

Powered by Labrador CMS