Tre av de frivillige deltagerne i Minnesota-eksperimentet tar en pause på gresset. Ved slutten av forsøket var de unge mennene blitt svært undervektige.(Foto: Minneapolis Morning Tribune, Hennepin County Library)
80 år siden berømt eksperiment: De utsultede mennene fikk symptomer som lignet spiseforstyrrelser
Kan sult i seg selv gi anoreksi? Minnesota-eksperimentet kaster lys over hvordan mangel på mat forandrer kroppen og psyken.
IngridSpildejournalist
Publisert
Omtrent på denne tida av året, for 80 år siden, meldte 36 friske,
unge menn seg ved laboratoriet for fysiologisk hygiene ved University of
Minnesota i USA. De var plukket ut blant over 400 søkere til et helt spesielt
forskningsprosjekt.
Et sult-eksperiment.
I seks måneder skulle deltagerne leve på langt færre
kalorier enn kroppen egentlig trenger.
– Denne studien ville nok aldri blitt godkjent i dag, sier
professor Øyvind Rø ved Universitetet i Oslo.
Etter dagens standard er forsøket altså temmelig etisk
tvilsomt. Men begrunnelsen var edel.
Da studien startet i begynnelsen av 1945, var verdenskrigen
i ferd med å snu seg i de alliertes favør. De amerikanske forskerne forventet
en snarlig frigjøring av en utsultet europeisk befolkning.
De ville vite mer om de kroppslige og mentale følgene av
underernæring og finne fram til den mest effektive måten å få disse folkene
opp i vekt igjen.
Sultekost
De unge mennene som hadde meldt seg frivillig, ønsket også å
gjøre en innsats for menneskeheten. Mange av dem hadde religiøse eller ideologiske
overbevisninger som hadde fritatt dem fra militærtjeneste. Nå ville de bidra på
sin måte.
Etter en tre måneder lang kontrollperiode med vanlig kost startet sulten.
Kaloriinnholdet i maten ble redusert til 1.600 kilokalorier
om dagen. Maten
var basert på kosten som var tilgjengelig i de krigsherjede landene og bestod av
kål, poteter, neper, bønner og små mengder pasta eller grovbrød.
Aktiv hverdag
Mennene sov og spiste ved laboratoriet, men kunne fortsette å jobbe eller
studere og drive med fritidsaktiviteter. Da var de sammen to og to, for å unngå
at noen ble fristet til å spise ekstra mat.
I tillegg måtte deltagerne gå på tredemølle i rundt fem
kilometer hver dag og gjøre ulike oppgaver i 15 timer i uka.
Underveis tok forskerne en lang rekke prøver, av blant
annet vekt, blodtrykk, puls, avføring og urin. Deltagerne svarte på
spørreskjemaer, gjorde kognitive oppgaver og snakket med forskerne. De førte
også dagbok, som forskerne leste.
Kalde og kraftløse
Annonse
I månedene som fulgte, forsvant kiloene raskt. BMI-en falt
fra et gjennomsnitt på rundt 22 til magre 16,4 – godt under grensa for
undervekt.
Deltagerne fikk mange fysiske symptomer. De hadde lavere
puls og følte seg kalde og kraftløse. Sulten førte også til hårtap, svimmelhet,
hovne ledd og forstoppelse.
Likevel var det de psykologiske endringene som i størst grad
gjorde seg gjeldende, skrev Rø og Bang i 2021.
Endret personlighet og kroppssyn
Mennene opplevde store endringer i personligheten.
– De ble mer irritable, oppfarende og rigide og fikk mer
angstsymptomer. Mennene isolerte seg mer sosialt og mistet interessen for sex,
sier Rø til forskning.no.
Mennene snakket om mat og fant oppskrifter. De utviklet
ritualer rundt måltidene, som å smule opp maten, tygge veldig sakte eller bruke
mye salt og krydder. Noen ble avhengige av tyggegummi.
Dessuten utviklet flere av deltagerne et forstyrret bilde av
kroppen.
Enkelte mente at normalvektige mennesker så overvektige ut.
Andre syntes ikke de selv var spesielt undervektige, men anerkjente at de andre
deltagerne var det.
Da forsøket var over og mennene fikk nok mat igjen,
uttrykte noen av dem bekymring over at det la seg mer fett noen steder på
kroppen.
Annonse
Lignet spiseforstyrrelser
Selv om resultatene fra Minnesota-eksperimentet er 80 år
gamle, er de likevel fortsatt svært interessante, særlig for forståelsen av
spiseforstyrrelser, mener Rø.
Han har forsket på disse lidelsene i mange år og har vært
med på å lage dagens retningslinjer for behandling av spiseforstyrrelser i
Norge.
– Veldig mange av symptomene som kom fram kun på grunn av
sult i Minnesota-eksperimentet, er jo overraskende like de symptomene man ser ved
anoreksi, sier han.
Dette gjelder både det forstyrrede forholdet til mat og egen
vekt, økte depressive plager, angst og personlighetsendringer som mer
fastlåst tankegang og opptatthet av detaljer.
Sult kan gi spiseforstyrrelser
De gamle resultatene reiser noen viktige spørsmål:
Er mange av de psykologiske trekkene vi ser ved anoreksi, rett
og slett bare symptomer på en utsultet hjerne?
Altså, er det slik at trekkene ikke nødvendigvis var der fra
før og førte til spiseforstyrrelser, men at sult i seg selv kan være med på å
starte og vedlikeholde sykdommen og de psykiske forandringene?
Det kan bety at en tilfeldig slankekur eller hard
treningsperiode kan bli en felle, mener Rø.
Vond sirkel
– Man kan tenke at en som har en sårbarhet for
spiseforstyrrelser og som kommer inn i en sultperiode, kan bli fanget i en vond
sirkel.
Annonse
– Vektnedgangen gir psykologiske forandringer som gjør deg mer
perfeksjonistisk, angstpreget og opptatt av vekt og kropp. Dette fører igjen
til enda mer vektnedgang og videre forsterkning av de psykiske problemene.
Rø understreker at dette slett ikke vil skje med alle som
slanker seg. Men noen har genetiske, psykiske eller sosiale sårbarheter som
disponerer for spiseforstyrrelser. Han illustrerer med et tenkt eksempel:
– Se for deg at 100 tilfeldige elever fra videregående skole
blir satt til å slanke seg to kilo på en måned. Etterpå vil nesten alle
elevene enkelt gå tilbake til normalt spisemønster.
– Men noen få prosent hadde kanskje fått trigget denne
spiseforstyrrelses-dynamikken.
Kanskje fører sultperioden til epigenetiske forandringer –
altså at ulike gener skrus av eller på, slik at risikoen for spiseforstyrrelser
øker.
Viktig vektoppgang
– Dette er hovedargumentet for at en viktig del av
behandlingen av anoreksi er å heve denne sulttilstanden, sier Rø.
– Når pasientene går opp i vekt, vil en del av de
psykologiske symptomene gradvis forsvinne, og de kan komme ut av
spiseforstyrrelsen.
Professoren understreker samtidig at dette ikke skjer med
alle. Mange fortsetter å slite, selv om vekta er blitt normal.
Dette er trolig forårsaket av et komplisert samspill av
biologiske, psykologiske og sosiale faktorer.
For 80 år siden, i Minnesota, ble deltagerne i studien kvitt
de psykiske plagene sine da de igjen fikk nok mat.
Annonse
Men det viste seg at vektoppgangen krevde flere kalorier enn
antatt. Mange av deltagerne var fortsatt undervektige da den tre måneder lange
reernæringsperioden var over.
Det var også stor forskjell mellom deltagerne, slik det også er hos anoreksipasienter.
Noen kom seg ganske raskt tilbake til normalt spisemønster
og vanlig vekt, selv om mange i begynnelsen opplevde at de mistet kontroll over
spisingen. Enkelte gikk først mye opp i vekt, før spisevanene og kroppsfettet
normaliserte seg.
Men for andre deltagere tok det flere år å få tilbake et
normalt forhold til mat. Ti deltagere oppga senere at de var forandret for
livet, ifølge Sarró.
Viktig mange tiår senere
Deltagerne i Minnesota-eksperimentet ønsket å bidra. Selv
mange tiår senere oppga nesten alle at de ville gjort det samme igjen, selv om
de hadde hatt det tøft under forsøket.
Mange var skuffet over at resultatene ble publisert en god
stund etter at krigen var slutt og dermed ikke fikk så mye å si for befolkningen
i Europa.
Likevel fortsetter altså innsatsen deres å bety noe om enn på
et litt annet fagfelt.
– Studien understreker at mennesker med undervekt må få tilstrekkelig
næring for at de fysiske og psykiske plagene skal normaliseres, sier Rø.