Annonse
En hunløve avviser en hanløve i hans forsøk på å pare seg med henne. Bildet er en del av fotokonkurransen «Wildlife Photographer of the Year 2024»

Paring og god kamuflasje: Her er fem av dyrebildene som kan bli årets beste

Wildlife Photographer of the Year feirer sitt 60-årsjubileum i år.

Publisert

I fotokonkurransen Wildlife Photographer of the Year konkurrerer deltakere i ulike aldersgrupper om å fange det mest kreative, originale eller teknisk imponerende naturbildet. Det er Natural History Museum i London som står bak konkurransen. 

Hvorfor arrangerer et museum en fotokonkurranse? Jo, de ønsker å fortelle om en planet under press og vil utnytte fotografiets kraft til å spre vitenskapelig kunnskap og bevissthet – og skape kjærlighet til naturen.

Her er fem bilder fra 2024-utgaven som har fått stor oppmerksomhet og ros fra dommerpanelet.

«I søkelyset»

Bildet «I søkelyset» er tatt av Shreyovi Metha, som er finalist i kategorien «unge fotografer opptil ti år».

Motivet viser den tåkete morgensolen i Keoladeo nasjonalpark i India, der to påfugler speiler hverandre perfekt. Fotografen var i skogen med foreldrene sine da bildet ble tatt.

I India er påfuglen en ikonisk fugl, og i nasjonalparken Keoladeo kan den ses året rundt. 

«Sammen er vi sterke»

Dette bildet har fått navnet «Sammen er vi sterke». Det er fra kystlinjen ved Praia da Ursa i Sintra i Portugal. Her stimler blåskjellene sammen for ikke å bli skylt vekk av havet.

Blåskjell filtrerer havvann gjennom å spise alger, bakterier og giftstoffer som finnes i vannet. Derfor spiller de en stor rolle i havets økosystem. 

«Farlig bifangst»

Dette bildet viser en hvithai som vrir seg idet den blir plukket opp av Greenpeace-skipet «Arctic Sunrise». Miljøorganisasjonen dokumenterer fiskefartøyers bifangst, for eksempel haier som blir tatt i forsøk på å fange tunfisk og sverdfisk.

75 prosent av alle haiarter er faktisk truet. På grunn av blant annet overfiske har haibestanden falt med over 70 prosent siden 1970.

«Stormfulle høyder»

En bakgrunn av stormskyer og svirrende insekter kapsler inn en farlig paringslek mellom løver i Serengeti nasjonalpark i Tanzania.

Fotografen observerte løvene pare seg flere ganger før hunnen til slutt sa stopp til den ivrige hannen.

«Godt kamuflert»

Det er fotograf Xingchao Zhu som har tatt bildet «Godt kamuflert».

Fotografen har stått ansikt til ansikt med det kattelignende dyret manul rett etter at den har fanget en liten fugl. 

Manulen lever blant annet på den mongolske høysletten, der bildet er fra. Kattedyret er kjent for sin tykke pels og runde ører som gjør den i stand til å kamuflere seg under jakt.

Vinnerne av konkurransen blir annonsert 8. oktober.

Referanser:

First Look at Wildlife Photographer of the Year 2024. Natural History Museum.

© Videnskab.dk. Oversatt av Julianne Paulsen, for forskning.no. Les orginalsaken hos danske videnskab.dk, her.

Powered by Labrador CMS