Annonse
Edderkoppen har ungene sine på hodet.
Edderkoppen har ungene sine på hodet.

Edderkopp bruker unger som «hatt»:
Se de prisvinnende naturbildene

Vinnerne av Global Photo Contest 2023 er offentliggjort. Se de imponerende, vakre og tankevekkende bildene her.

Publisert

Fotograf Benjamin Salb zoomet rett inn på hodet til en jaktedderkopp da han tok portrettet. 

Det var en hunn, og på toppen av hodet hennes satt en klump av unger – nesten som en hatt av edderkopper. 

– Jeg kom over henne midt på en asfaltert vei tidlig om morgenen da jeg var ute for å ta noen bilder i sommer. Ofte ville ungene ha beveget seg, noe som kan ødelegge bildet, men de satt helt stille her, skriver Benjamin Salb for The Nature Conservancy. 

Bildet har vunnet en pris i kategorien «insekter og edderkoppdyr» i fotokonkurransen til The Nature Conservancy, som er en global miljøvernorganisasjon.

Edderkoppen har ungene sine på hodet.
Vinnerbildet i full form.

Nedenfor kan du se de unike vinnerbildene i de forskjellige kategoriene. 

Mellom stjernene

En salamander tar for seg av froskeegg.

Fotograf Tibor Litauszki hadde lagt kameraet sitt i en undervannsboks og plassert det under en mengde froskeegg i håp om at et rovdyr skulle komme forbi. Lykken var på fotografens side da en salamander svømte over eggene og begynte å fråtse i de hundrevis av eggene.

Tibor lyste opp salamanderen med en lampe over vannet og fikk tatt noen bilder. Et av disse bildene ga ham hovedprisen i årets The Nature Conservancy's 2023 Global Photo Contest.

Grasiøs silhuett av en hærfugl ved soloppgang

En hærfugl fanger et insekt.
En hærfugl fanger et insekt

En hærfugl tok av da den oppdaget byttet sitt. Med vingene spredt grasiøst og med morgensolens gule lys i bakgrunnen, klarte fuglen å sikre seg frokosten. Samtidig klarte fotografen Hermis Haridas å fange situasjoen med kameraet sitt. Bildet vant førstepremien i kategorien «Celebrity Judge Choice».

Livet blant de gule åkrene

Polsk by mellom rapsåkre.
Polsk by mellom rapsåkre.

Den lille landsbyen Swidnica i Polen ligger som en liten lomme mellom gule åkre. Fotograf Agnieszka Wieczorek valgte å ta et flyfoto med drone på våren, da bygningene var omgitt av blomstrende rapsåkre. Bildet vant i kategorien «Aerials».

Iherdig bygger

En liten pungmeis bygger sitt unikt utseende, pungformede reir i den polske nasjonalparken Biebrzański Park Narodowy. På bildet, tatt av fotograf Grzegorz Długosz, flyr hannen bort for å finne mer materiale for å fullføre byggingen av reiret. Bildet vant i kategorien «fugler».

Strandet

Oversvømmelse holder brasilianere fanget i huset sitt.

33 år gamle Euridice Castro holder sin lille nevø Otavio i vinduet, mens sønnen Aquiles leker i elven Anama, som har gått over sine bredder. Byen Anama i Brasil har vært oversvømt i flere år. De voksne kan ikke jobbe, så de er hjemme med barna hele tiden. Dette prøvde fotografen Raphael Alves å vise med bildet ovenfor, og det ga ham prisen i kategorien «klima».

Uttørket fiskedam

Uttørket innsjø med groper til fiskeegg.
Uttørket innsjø med groper til fiskeegg.

Bildet over er tatt ved Tai Shang Wai i nærheten av Hong Kong. Innsjøen har tørket opp og avslører et vell av små, fargerike sølepytter gravd av fisk som skulle legge egg mens innsjøen fortsatt var under vann. Bildet er tatt av fotograf Jeanny Tang og utløste prisen i kategorien «ferskvann». 

Høst og vinter møtes

Den første snøen legger seg over høstfargene.

Fotografen bak bildet ovenfor, Alessandro Carboni, forklarer at det viser et av de mest intense øyeblikkene han kan huske å ha opplevd. Bildet ble tatt i september etter to ukers venting på øyeblikket da den første snøen falt mens høstfargene fortsatt var synlige. Bildet vant i kategorien «land».

Ulve-treenighet

Ulver i lek.
Ulver i lek.

Dette fotografiet fanger et øyeblikk der tre ulver hopper rundt i sitt naturlige leveområde. Fotografen er indiske Siddhartha Ghosh. Bildet vant i kategorien «pattedyr».

Rangiroa-banden

Delfiner svømmer ved Rangiroa-atollen.
Delfiner svømmer ved Rangiroa-atollen.

– Disse delfinene hoppet og lekte foran båten vår da vi krysset Rangiroa-atollen, som er den største av Tuamotu-atollene og den nest største i verden. Hver gang en båt krysser Rangiroa, leker delfinene i bølgene, forklarer fotografen bak bildet, Estebane Rezkallah, til The Nature Conservancy. 

En atoll er restene av en vulkansk øy som er blitt omgitt av korallrev. Det ser derfor ut som en sirkel av land med en grunn lagune i midten. Rangiroa ligger i Fransk Polynesia i Stillehavet. Bildet vant i kategorien «hav».

Gnu, frokost og ballongsafari

Gnuer ser på en luftballong som lander.
Gnuer ser på en luftballong som lander.

Fotografen Michael Hegyi tok bilde av en liten flokk med gnuer som på god avstand ser på en gul og oransje varmluftsballong som er i ferd med å lande. Luften er på vei ut av ballongen i nasjonalparken Maasai Mara, hvor den har losset en gruppe turister som skal ha en såkalt «bush breakfast» - frokost på safari. Bildet vant i kategorien «mennesker og natur».

Kaktus mot stjernehimmel

Kaktus foran stjernehimmel i Argentina.
Kaktus foran stjernehimmel i Argentina.

Fotografen Jose Pereyra Lucena vant prisen i kategorien «planter og sopp» for bildet ovenfor av en kaktus under en vakker stjernehimmel. 

Denne kaktusarten kalles el cardón. Det er en art som har en mytisk betydning for den opprinnelige befolkningen i provinsen Salta i det nordvestlige Argentina.

Portrett av et romvesen

Hodet til en kornsnok i ultrafiolett lys.
Hodet til en kornsnok i ultrafiolett lys.

På bildet ovenfor av fotograf Irina Petrova Adamatzky kan du se hodet til en kornsnok opplyst i ultrafiolett lys. Disse slangene får en skinnende effekt av ultrafiolett lys, som forskere på slutten av 1900-tallet begynte å utnytte slik at de kunne finne slangene i mørket. 

Bildet vant i kategorien «reptiler og amfibier».

Drivende maneter

Svømmende maneter i California.
Svømmende maneter i California.

Russell Laman har fotografert maneter av arten Chrysaora fuscescens som svømmer spøkelsesaktig rundt i dunkelt lys. Bildet ble tatt utenfor kysten av Monterey i California i august 2023 og vant prisen i kategorien «undervannsliv».

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS