Annonse

Nobelprisvinner designet helt ny motgift mot slangebitt

Mus overlevde dødelige doser av gift.

En person som vi ikke ser ansiktet til holder fast en levende kobraslange i den ene hånden og et glass i den andre. Nederst i glasset er det litt gul væske. Personen har et godt grep like under hodet til slangen.
Millioner av mennesker blir hvert år bitt av giftige slanger, som denne kobraen. Ny teknologi kan gi oss flere muligheter til å lage effektive motgifter.
Publisert

Proteindesign ved hjelp av kunstig intelligens er et hett tema om dagen.

– Dette er noe av det mest banebrytende som har skjedd i vår tid, sa molekylærbiolog Sigrid Bratli nylig til forskning.no.

Synet får støtte av Nobelkomiteen for kjemi, som kåret proteindesigner David Baker til nobelprisvinner i 2024

Og nå presenterer nettopp Baker neste kapittel i historien:

Sammen med en rekke kollegaer har han designet et protein som beskytter mus mot et dødelig stoff i slangegift.

Skritt mot billigere motgift

Verden fikk en smakebit av disse resultatene allerede i mai 2024, da forskerne la dem ut som et preprint – et utkast som ennå ikke er fagfellevurdert. Men nå er altså resultatene behørig publisert i det svært anerkjente tidsskriftet Nature.

Foreløpig er funnet av begrenset praktisk betydning:

Motgiften er ikke testet på mennesker, og proteinet virker ikke mot hele miksen av stoffer som finnes i slangegift.

Likevel er dette et viktig skritt mot billigere og mer tilgjengelig behandling for slangebitt, mener Baker og co.

Millioner av bitt

Slangebitt er et stort helseproblem mange steder i verden. Hvert år blir millioner av mennesker bitt. Rundt 100.000 dør av giften, mens tre ganger så mange får varige skader.

I dag lages motgift av antistoffer produsert av dyr som blir vaksinert mot slangegift.

Men prosessen er langsom og dyr. Motgiften er ofte ikke særlig effektiv og kan ha alvorlige bivirkninger. Ofte er medisinene også ganske ustabile i romtemperatur og er dermed ikke alltid tilgjengelige når og hvor de trengs.

Jakten på nye motgifter har dessuten tradisjonelt krevd lange og dyre utprøvinger av mange ulike stoffer.

Men nå kommer altså proteindesign på banen.

Spesialdesignede proteiner

Dette er metoder hvor forskerne bruker kunstig intelligens til å designe et protein med en helt bestemt virkning i kroppen.

Denne typen proteindesign trenger ikke å ta utgangspunkt i stoffer som allerede eksisterer, men kan i stedet komme fram til skreddersydde molekyler med en helt bestemt virkning.

I den nye studien har Baker og kollegaene tatt utgangspunkt i en svært problematisk type giftstoff som finnes i mange typer slangegift:

Trefingertoksiner.

Overlevde dødelige doser

Dette er svært giftige molekyler som kan gjøre stor skade på vevet i kroppen. Ofte klarer verken medisinene eller reaksjoner fra immunsystemet å uskadeliggjøre disse stoffene.

Nå har KI-verktøyet til Baker og co imidlertid kommet fram til en ny type proteiner som ga forbløffende god beskyttelse. Proteinene har evne til å binde seg til og nøytralisere trefingertoksinene.

Da mus ble behandlet med dette stoffet, overlevde de dødelige innsprøytinger av trefingertoksiner.

Avhengig av dose overlevde 80 til 100 prosent av forsøksdyra.

Ikke testet på mennesker

Forskerne understreker at det nye proteinet foreløpig ikke er noe fullverdig motgift mot cocktailen av stoffer som finnes i ulike slangebitt. Det gjenstår også å se om stoffet virker hos mennesker.

Men dersom alt går bra, kan designede proteiner være et viktig bidrag til framtidas behandling av slangebitt, tror Baker og co.

Design-proteiner kan produseres ganske billig av bakterier og ser ut til å være stabile. De er også små molekyler som lett kan trenge inn i vevet og gi rask effekt.

Alt dette kan bidra til at mennesker i lavinntektsland kan få bedre tilgang på motgift, håper forskerne.

– Ved å senke kostnader og ressursbehov i produksjonen av effektive nye medisiner tar vi betydelige skritt mot en fremtid der alle kan få de behandlingene de fortjener, sier Baker ifølge en pressemelding.

Referanse:

S. V. Torres m.fl., De novo designed proteins neutralize lethal snake venom toxins, Nature, januar 2025. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS