...og midt i fjeset en følsom nese, så følsom som såååååå.

Sprø fakta om stjernemoldvarpen

Den spiser fortere enn noe annet pattedyr. Og midt i fjeset har den en nese så følsom at den er pattedyrverdens mest følsomme sanseorgan.

26.4 2017 04:00

Øst i Canada og USA lever en pussig skapning med stjerneformet tryne. Stjernemoldvarpen (Condylura cristata) liker seg best i lavlandet, men har blitt observert så høyt som 1676 meter over havet.

Ifølge Animal Diversity Web er den mellom 17,5 og 20,5 centimeter lang og veier mellom 35 og 75 gram.

Den ville neppe vunnet noen skjønnhetskonkurranse, men det hindrer den ikke fra å være godt representert i rekordbøkene.

– Stjernemoldvarper er noen utrolige dyr, sier Kenneth Catania ved Vanderbilt-universitet i Nashville. Han la ut om den artige krabaten på konferansen Experimental Biology 2017.

Den spiser fortere enn noe annet pattedyr

I løpet av åtte millisekunder kan stjernemoldvarpen avgjøre om det den har foran seg er spiselig eller ikke. Hele prosessen med å oppdage og spise et insekt går unna på to tideler av et sekund. Dette får den til fordi nervesystemet sender signaler ekstremt effektivt.

I en studie i tidsskriftet Nature fra 2005 målte forskere at det absolutt raskeste måltidet hos en stjernemoldvarp bare tok 120 millisekunder, altså 0,12 sekunder. Gjennomsnittet lå på 0,23 sekunder.

Det mest følsomme berøringsorganet hos et pattedyr

22 «tentakler» utgjør den følsomme stjerna. Til sammen består huden på det centimeterstore organet av over 100 000 nervefibre. Det er fem ganger så mange som en menneskehånd. Forskning.no har tidligere skrevet at disse nervefibrene er av to slag – et som registrerer smerte og et som registrerer svak berøring.

Stjernenesa inneholder 25 000 såkalte Eimer-organer. Det er et spesielt sanseorgan som er vanlig hos moldvarper. Og aller mest vanlig hos stjernemoldvarpen.

Kan lukte under vann


Stjernemoldvarpen kan spore bytte under vann ved hjelp av luktesansen. (Foto: Kenneth Catania)

Stjernmoldvarpen er også en god svømmer. Forskere har observert hvordan de blåser bobler ut i vannet som de så suger inn gjennom nesa for å snuse etter bytte.

– Luktstoffer er vannløselige, så når boblene kommer i kontakt med noe, er det nesten sikkert at luktmolekyler vil blande seg med lufta og bli dradd inn i nesa når bobla blir inhalert, sa Catania da forskning.no skrev om dette funnet.

«Ser» med følesansen

Øynenen til stjernemoldvarpen er ikke mye å skryte av. Men midt i stjernetruten har den en grop som den retter mot det den vil «se» på samme måte som vi flytter fokus med øynene.

Kenneth Catania mener dette sansesystemet ligner veldig på et visuelt sansesystem som vårt syn. I hvert fall når han studerer hva som skjer i hjernen.

– Disse parallellene tyder på evolusjonen «bygger» høyoppløselige sansesystemer på lignende måter, enten de er basert på syn eller berøring, sier han i en pressemelding.

Referanse:

Catania: Stars for their Eyes: A Nose that Acts Like a Visual System. Konferanseinnlegg, Experimental Biology, april 2017.  Sammendrag

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord