Gåtefull kjempefisk filmet i dyphavet
Sildekonger er selsomme giganter som tross størrelsen lever et ekstremt hemmelighetsfullt liv dypt under overflaten. Nå kaster ny video mer lys over den.
Man skulle ikke tro at en fisk med en lengde på helt opp mot 15 meter var så lett å overse. Likevel er sildekongen et av de mest gåtefulle dyrene vi kjenner til.
Fisken lever langt ute i havet og på svært store dyp, og derfor har marinbiologer hatt problemer med å observere den. Nå gir et møte med et fjernstyrt kamera et lite innblikk i atferden til den mystiske fisken.
Fra oljesøl til dyphavssafari
Det var ikke fiskeobservasjon som sto på programmet da en forskergruppe fra Louisiana State University tilfeldigvis støtte på sildekongen. Forskerne skulle undersøke skadene fra det store oljeutslippet i Mexicogulfen i 2010 da det fjernstyrte kameraet fikk øye på noe 111 meter under havoverflaten.
Sildekongen beveget seg langsomt gjennom vannet med halen hengende under seg. Det gjorde det mulig for forskerne å finstudere den i flere minutter. Videoen kan du se øverst i artikkelen.
Først etter fem minutter ble den store fisken lei av sitt nye selskap og forduftet – så raskt at forskernes fartøy ikke klarte å holde følge. Det skriver LiveScience.
En av havets giganter
Videoen er den hittil mest detaljerte noen har tatt av en sildekonge. Den viser hvordan fisken nøye styrer bevegelsene sine ved hjelp av de lange bukfinnene som har gitt arten det engelske navnet oarfish.
Sildekongene er de største beinfiskene man kjenner til, og man har funnet eksemplarer på opp til åtte meter. Man mener imidlertid at fisken kan bli helt opp mot 15 meter lang.
Blant fisker er det bare haier som blir større, men de hører til bruskfiskene og ikke beinfiskene. Verdens største fisk er hvalhaien, som kan bli opp til 16 meter.
Dyphavsfisk forteller om tsunamier
Møtet med sildekongen ga forskerne et sjeldent innblikk i hvordan dyphavsfisker ferdes i sitt naturlige miljø. Tidligere har man stort sett bare sett de selsomme gigantene når de av en eller annen grunn kommer opp til havoverflaten.
Det kan skje ved dyphavsfiske, men visse naturfenomener kan også gjøre at fiskene oppfører seg annerledes enn normalt.
Før tsunamien i 2011, som rammet Japan særlig hardt, fant man 20 sildekonger på japanske strender. LiveScience understreker at forklaringen på dette fenomenet fortsatt er ukjent.
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.