Hunder gjør fra seg parallelt med Jordens magnetfelt
Det er ikke tilfeldig hvordan hunden din stiller seg opp for å tisse og bæsje. Noen ganger stiller den seg opp i forhold Jordens magnetiske nord-sør-akse.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hver dag kikker millioner av luftende hundeeiere på dyrene sine mens de trer av på naturens vegne. Mange må ha undret seg over hva dyret egentlig driver med, mens det surrer rundt for å finne riktig stilling.
I siste nummer av tidsskriftet Frontiers in Zoology kommer to forskere med et oppsiktsvekkende svar.
Forskerne fulgte gjennom to år 70 hunder av ulik rase. De gjorde 5600 observasjoner av hundetissing og nesten 2000 observasjoner av hundebæsjing.
Vlastimil Hart fra Tsjekkias universitet for livsvitenskap og Hynek Burda fra Universitetet i Duisburg-Essen kikket mange ganger på disse observasjonene – uten å finne noe slags mønster.
Tilsynelatende sto hundene med ansiktet vendt i alle slags retninger når de gjorde fra seg.
Det var først da noen av deltagere i prosjektet kontrollerte for hvordan Jordens magnetfelt hele tiden endres, at de fant et mønster. Slike endringer registreres løpende og kan regnes ut her hos NOAA. Personer som må kjenne til misvisningen på kart er avhengig av dette.
Det overraskende resultatet var at hundene stiller seg opp langs en nord-sør akse – parallelt med Jordens magnetfelt. Men hundene gjør det bare når magnetfeltet er relativt stabilt. Det er det omtrent 20 prosent av tiden.
Dyr bruker magnetfeltet
Biologer er de siste årene blitt stadig mer oppmerksom på hvordan dyr kan bruke Jordens magnetfelt til å orientere seg.
Ved Havforskningsinstituttet i Bergen påviste forskere i 2010 gjennom eksperimenter i store kar, hvordan åler stiller seg opp i forhold Jordens magnetfelt.
Etter alt å dømme er det altså jordmagnetismen som gir svar på hvordan ålen greier å orientere seg, når den på flere hundre meters dyp svømmer tvers over Atlanterhavet fra Europa og tilbake til Sargassohavet utenfor Florida – for å gyte og dø.
At hunder kan ha en fantastisk evne til å navigere i terrenget og finne fram, er noe mange hundeeiere kan bevitne. At hunder har en slags oppfatning av hva som er nord og sør, og kanskje også øst og vest, er derfor sannsynlig. Men vanskelig å vise.
Hvorfor hunder noen ganger stiller seg opp i en tilnærmet nord-sør-retning når de må tisse eller bæsje, kan ikke forskerne gi noen god forklaring på.
Men at dette eventuelt kan ha noe å gjøre med hvordan også hunder bruker jordmagnetismen til å navigere, er ikke usannsynlig.
Omstridt forskning
Annonse
Under julemarkedet i Praha vinteren 2011 gikk forskeren Hynek Burda rundt og kikket ned i de mange karene med karpefisker som var til salgs. Da gjorde han også en oppdagelse.
At tsjekkeren Hynek Burdas forskning på dyr og jordmagnetisme er omstridt, kommer neppe som noen overraskelse.
Forskerne Burda og Hart er derfor denne gangen opptatt av å forsikre om at hunde-studien deres virkelig er en blind studie. Altså en studie hvor forskerne og observatørene de bruker ikke på forhånd er så påvirket av hva de tror de kan finne, at de leter etter nettopp det.
Det vil i dette tilfellet si hunder som tisser og bæsjer tilnærmet parallelt med Jordens nord-sør-akse.
I en blind studie av dyr er det også viktig at observatørene unngår å ubevisst påvirke forsøksdyrene eller eierne deres på en måte som gjør at dataene fra studien stemmer med forskernes hypotose.
Magnetiske kuer
Da Hynek Burda i 2008 offentliggjorde forskning gjort på Google Earth-bilder, som viste at kuer over alt i verden stiller seg opp på linje med Jordens magnetfelt, møtte han motstand fra den tsjekkiske forskerkollegaen Lukas Jelinek ved Det tekniske universitetet i Praha.
Jelinek og hans kolleger prøvde å lete etter det samme Burda hadde funnet, men kunne fortelle at de ikke fant noe ku-mønster.
Her fikk Burda mulighet til å imøtegå kritikken. Han pekte på at Jelinek og kollegenes studie av kuer på Google Earth-bilder hadde en rekke feil.
Annonse
Bildene de brukte var uskarpe, kuene sto ofte i skrånende terreng og det fantes strømledninger over kuene som forstyrret magnetfeltet.
Forskeren Sönke Johnson ved Duke University i North Carolina studerte også de samme bildene. Hans konklusjon var at dersom man sa på Burdas luftfotoer av kuer, og kikket på dyrene som en helhet, så viste bildene ganske riktig at et flertall av dyrene sto parallelt med nord-sør-aksen.
Jordmagnetismen
Jorden er en stor magnet og den magnetiske nordpol og sydpol flytter seg jevnlig.
Toppen (+) på et kompass (en magnet) trekkes mot den magnetiske nordpolen. I dag ligger den magnetiske nordpol nordvest for Grønland, om lag 10 grader fra Nordpolen (den geografiske nordpolen). Dette gjør at vi får misvisning når vi bruker kart og kompass sammen.
Enda litt mer komplisert blir det fordi Jordens magnetfelt er ulikt fra sted til sted. Det varierer også over tid. Og det varierer uregelmessig.
– Ingen, selv ikke vi som var forskningskoordinatorer, hadde tenkt seg at hundenes oppstilling ville variere med så pass subtile endringer i Jordens geomagnetisme, skriver forskerne Burda og Hart i en pressemelding om forskningsfunnet sitt.
Men hvorfor hundene noen ganger stiller seg opp i en tilnærmet nord-sør-retning når de må tisse eller bæsje, kan altså ikke forskerne gi noen god forklaring på.