Annonse
Blåhvalen er verdens største dyr og veier rundt 85 tonn mer enn finnhvalen, som er den nest største av alle hvalene målt i lengde. Denne blåhvalen svømmer utenfor Sri Lanka.
Blåhvalen er verdens største dyr og veier rundt 85 tonn mer enn finnhvalen, som er den nest største av alle hvalene målt i lengde. Denne blåhvalen svømmer utenfor Sri Lanka.

Avslørt av DNA: Blåhval parer seg med en annen art

Blåhval i Nord-Atlanteren parer seg med en annen type hval. Det har dukket opp en blanding av de to artene, en hybridhval.

Publisert

Blåhval parer og formerer seg med seg med finnhval. Hybridhvalen viser seg å ha lettere for å få egne unger enn forskerne har trodd. 

Den kan formere seg med blåhvalen.

Fant finnhval-DNA i blåhvalene

Forskerne bak en ny studie publisert i Conservation Genetics har oppdaget dette ved å se på DNA i blåhvalene.

De har analysert genetisk materiale fra blåhvalen i Nord-Atlanteren på jakt etter tegn på innavl, noe som kan true arten. I alle de undersøkte blåhvalene fant de DNA fra finnhval: Rundt 3,5 prosent av hvalenes totale DNA kom fra finnhval.

Det er ikke nytt for forskere at blåhval og finnhval kan pare seg og føde hybridhvaler. Blåhvalen veier omtrent 85 tonn mer enn en finnhval, og ungene deres ligner derfor på en stor finnhval, ifølge New York Times.

Uvanlig for hybrider

Fram til 2018 var det ikke kjent at hybridhvalene kunne få unger, slik hybrider i dyreverdenen gjerne ikke kan. En studie fra 2018 publisert i Science viser imidlertid at noen av hybridene kunne pare seg med blåhval.

Det er ikke funnet finnhvaler som har DNA fra blåhval i seg. Det tyder på at finnhvalene ikke har mulighet eller lyst til å pare seg med hybridene.

Det er foreløpig ingen bevis for at denne oppførselen påvirker blåhval negativt. Mark Engstrom, som er medforfatter av studien og økologisk genetiker ved University of Toronto, er likevel bekymret for at det sprer seg og dermed gjør hvalene mindre motstandsdyktige mot klimaendringer, sier han til LiveScience.

Foreløpig er ikke dette fenomenet sett andre steder enn i Nord-Atlanteren.

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS