Kaniner som går ut om vinteren, krever mye av de som eier dem. (Foto: Håkon Sparre)

Kaniner fryser om vinteren

Mange tror at kaniner fint kan leve i minusgrader. Men fordi de er en subtropisk art, fryser kaninene lett og er avhengig av at eier legger til rette for en god vintersesong.

Kaniner trives i utgangspunktet best i 15–20 grader. Vi har ikke ville kaniner i Norge, men i Sør-Eurorpa lever de i underjordiske tunneler, slik at de kan beskytte seg mot temperaturendringer.

– Kaninen som art overlever ikke i Norge i vill tilstand. De formerer seg lett, så dersom de hadde likt seg i Norge, ville de raskt økt populasjonen, sier dyrepleier Mona Philippsen ved NMBUs universitetsdyresykehus.

– Som kanineier må du beskytte kaninene mot temperaturendringer. De må gradvis tilpasse seg en kaldere årstid allerede fra sommeren, slik at kroppen over tid får utviklet vinterpels og underhudsfett.

De har mer pels og underhudsfett om vinteren, men verken vinterpels eller halm beskytter det lette skjelettet. Er kaninen din undervektig, syk eller nylig blitt operert kan den ikke være ute vinterstid, sier Philippsen.

En lykkelig utekanin har:

  • selskap av en annen kanin
  • et isolert, mildt temperert og tørt hus
  • en sikker og god løpeplass 
  • leker og mental stimuli
  • alltid tilgang på friskt høy og vann som ikke er frossent.

Isolér uthus

Det er viktig å legge til rette for at kaninene dine har et hus de kan trekke seg inn i, ifølge dyrepleieren. Huset bør ha en jevn temperatur på fem til syv varmegrader om vinteren. Da kan de nyte godt av både ute- og inneområdene.

Huset må også ha isolert gulv, tak og vegger. Det holder både kulden ute på vinteren og varmen ute på sommeren. 

– Du bør ha en ovn eller varmelampe, hvilket betyr at huset trenger strømtilførsel. Sørg også for at huset er lett å rengjøre og at du har mulighet til å tilbringe tid sammen med dyrene inne i innhegningen, sier Philippsen.

Når det er vått og kjølig ute, er det viktig at ha gode og lune oppholdsrom. Katteluke fungerer også fint for kaniner, slik at de kan gå inn og ut som de vil. Phillipsens oppfordrer til å utnytte arealet i høyden ved å lage hyller og sitteplasser. Kaninene liker nemlig å komme seg litt opp i høyden.

God plass til å bevege seg

Dersom kaninen ikke får muligheten til å bevege seg, tar det ikke lang tid før den får problemer. Den kan i løpet av bare seks måneder med stillesitting utvikle benskjørhet og forkalkningsgikt. Deformasjon av ryggrad, porøse knokler, såre poter, urinskolding og stive muskler og ledd kan være følgene av for lite bevegelse. Kulde, trekk og fuktighet er med på å forsterke disse lidelsene.

Kaniner trenger derfor et stort inngjerdet område å bevege seg på. Hvor stort det skal være er vanskelig å si, men for at kaninen skal ha mulighet til å komme opp i en god fart, bør inngjerdingen være på minst tolv kvadratmeter.

Luftegårdene må også dekkes av tak eller netting for å holde rev, rovfugl, grevling, hund og katt ute. Takplater over hele eller deler av luftegården gir i tillegg skygge og le mot regn, vind og snø.

– Det er langt mer jobb å ha en utekanin enn en innekanin. Inne vil kaniner kunne bevege seg rundt i huset, få oppmerksomhet og kos, og dermed god mental stimulering og daglig sosialisering og mosjon, sier Philippsen.

Kos på kaninens premisser

Philippsen synes det er fint at stadig flere velger å ha kanin som kjæledyr, men dyrene liker faktisk ikke å bli løftet, båret eller å ligge på ryggen. Kaniner er fine kjæledyr for folk som bor i byer, og de egner seg best som kjæledyr for eldre barn og voksne, ifølge Philippsen.

– I naturen ville kaninen være i munnen på et rovdyr hvis den mister kontakten med bakken. Nå venner nok de fleste kaniner seg til at det ikke er farlig å bli løftet, men det er hyggeligere å kunne tilby kaninen kos på egne vilkår. La kaninen komme til deg for kos og godbiter, og klapp den mens den står på bakken, sier Philippsen.

Kaniner tåler også dårlig temperaturer over 27 grader. De har ikke svettekjertler og regulerer kroppstemperaturen hovedsakelig via ørene. De puster bare igjennom nesen og kan ikke pese ut varmen, slik hunder gjør.

Powered by Labrador CMS