Schmokk!

Forskere har funnet skapningen som leverer verdens raskeste punch. Møt the Termittator.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Termitten Termes panamensis leverer verdens raskeste punch. Den bruker de mørke munndelene foran til å slå med. (Foto: Marc A. Seid, Laboratory of Behavior and Evolutionary Neuroscience, Smithsonian Tropical Research)

I kampen om å levere verdens kjappeste slag, må både Terminator og Tyson gi tapt. Vinneren er faktisk ikke noe menneske i det hele tatt. Den er en termitt, av merket Termes panamensis.

På tross av sin plassering i ytterste fjærvekt, kan krypet klabbe til motstanderne sine med en slagfart på hele 70 meter i sekundet. Dermed er punchet til termittatoren nesten ti ganger så kjapt som slagene til profesjonelle boksere.

Men hvorfor denne voldsomme hastigheten?

Fart + vekt

I utgangspunktet sliter insekter og andre småkryp med i det hele tatt å dele ut slag som monner noe videre – selv når de slåss med hverandre. Det er fordi de er så lette.

Marc Seid, i nevrobiologilaboratoriet ved Smithsonian Tropical Research Institute i Panama.(Foto: Marcos Guerra, STRI)

Som mange sikkert oppdaget tidlig i livet, er det nemlig både vekta og farten til sammen som avgjør hvor stor skade et slag kan stelle i stand.

Man kan for eksempel dra til broren sin med ei pute i temmelig stor hastighet, uten at det fører til nevneverdig skade. Prøver man samme fart med ei slegge, er det best å be mamma ringe sjukebilen først.

- For å lage en stor treffkraft med en lett gjenstand, trenger du å komme opp i veldig stor hastighet før du treffer, sier Jeremy Niven fra Smithsonian Tropical Research Institute i ei pressemelding.

40 000 bilder i sekundet

Dette betyr at et bitte lite insekt må levere et usannsynlig raskt slag for i det hele tatt å kunne slå fra seg. Og det er altså nettopp dette den lille termitten gjør, mener forskerne. De har filmet krypet med et høyhastighetskamera som tar 40 000 bilder i sekundet.

- Mange insekter beveger seg mye fortere enn det menneskelige øyet kan oppfatte, så vi visste at vi trengte høyhastighetskameraer for å fange det de gjorde. Men vi ventet ikke at det skulle få så fort, sier Marc Seid fra Smithsonian Tropical Research Institute.

Og all denne krafta bruker altså termittene til å druse ned ubudne gjester i tua, med så voldsomme karateslag at inntrengerne ofte dør på flekken.

Men termittatoren bruker ikke beina for å måke til motstandere.

Slenger med kjeften

I likhet med mange andre insekter, har termittenes kjever en slags bevegelige deler som kalles mandibler. Det er disse munndelene den bruker som slagvåpen.

The termittator - Termes panamensis - hekter de mørke munndelene sammen og setter dem i enormt spenn. Når all energien utløses går fiendene ned for telling. (Foto: Marc A. Seid, Laboratory of Behavior and Evolutionary Neuroscience, Smithsonian Tropical Research)

Den bitte lille termittatoren hekter mandiblene opp på en spesiell måte, og bruker musklene til å sette dem mer og mer i spenn. Til slutt er enorme mengder energi lagret i kjeven. Og når insektet blir overrumplet av skumle fremmede i en av de trange gangene i tua, er det bare å løse ut kreftene.

- Termittene må bygge opp energi for å generere nok ødeleggende kraft. Det ser ut til at de lagrer energien i mandiblene, men vi vet enda ikke hvordan de gjør dette. Det er det neste spørsmålet, avslutter Niven.

Referanse:

M. A. Seid, R. H. Scheffrahn & J. E. Niven, The rapid mandible strike of a termite soldier , Current Biology, vol. 18, issue 22, 25. november 2008, s. R1049-R1050.

Powered by Labrador CMS