<i>Mystrium camillae</i> presser kjevene mot hverandre og lar dem glippe slik vi gjør når vi knipser. Bare litt fortere.(Foto: Adrian Smith)
Mystrium camillae presser kjevene mot hverandre og lar dem glippe slik vi gjør når vi knipser. Bare litt fortere.(Foto: Adrian Smith)

Verdens raskeste dyrebevegelse

Denne mauren kan bevege kjeven i hastigheter over 300 kilometer i timen.

Publisert

Mystrium camillae er en type maur som lever i Sørøst-Asia, Australia og Afrika. Den spiser andre insekter, og er særlig glad i skolopendere.

Den har sin egen teknikk for å ta livet av byttet sitt. Nå har forskerne tatt en nærmere titt på kjeveaktiviteten til et eksemplar fra Malaysia.

Med hjelp av høyhastighetskamera har de sett hvordan den springfjæraktige kjeven behandler byttedyret i voldsom fart.

Det viste seg at kjevene smeller til i hastigheter opp til 90 meter per sekund. Det er over 320 kilometer i timen. Forskerne mener dette er den raskeste bevegelsen som noen gang er registrert hos dyr.

Forskerne beskriver bevegelsen som noe som ligner på knipsende fingre. Mystrium camillae presser de to utstikkende kjevene mot hverandre. Når de glipper, treffer de byttet i rasende fart og slår det i minste fall bevisstløst.

I videoen under kan du se den i aksjon. (Video: Ant Lab)

Referanse:

Fredrick J. Larabee mfl: Snap-jaw morphology is specialized for high-speed power amplification in the Dracula ant, Mystrium camillae. Royal Society Open Science, desember 2018, doi: 10.1098/rsos.181447.