Havforskningsinstituttet anbefaler at hvithvalen i Hammerfest blir fôret dersom den ikke tar til seg mat på egen hånd, og mener også at den bør føres tilbake til Russland. (Foto: Jørgen Ree Wiig, Fiskeridirektoratet, NTB scanpix)

Havforskningsinstituttet anbefaler å fôre «spionhvalen»

Havforskningsinstituttet anbefaler at den såkalte «spionhvalen» i Hammerfest blir fôret dersom den ikke tar til seg mat på egen hånd.

Forrige uke bestilte Fiskeridirektoratet råd fra instituttet om hva som bør gjøres med hvithvalen, som i april ble oppdaget utenfor kysten av Finnmark, skriver Havforskningsinstituttet.

Det har versert ulike meninger om hvalen faktisk er i stand til å få i seg av mat på egen hånd. Instituttet mener at hjelpeplikten som er hjemlet i Dyrevelferdsloven gjør at hvalen bør fores «etter et faglig basert regime».

De mener at det også bør vurderes å overføre hvalen til en fasilitet som er egnet til hold av hvithval, noe det ikke finnes fasiliteter for her til lands.

– Dersom denne hvalen kommer fra en fasilitet i Russland nær grensen til Norge, ville den beste og raskeste løsningen vært om dyret ble ført tilbake dit. Det ville være korteste vei, heter det i brevet fra Havforskningsinstituttet.

Hvalen, som av lokalbefolkningen har fått navnet «Hvaldimir», har vist en meget tam oppførsel, og har i stor grad søkt kontakt med mennesker. Tidligere denne måneden hentet hvalen en mobiltelefon opp fra havbunnen, da en ung jente hadde mistet den i vannet.

Det har versert flere teorier om hvalens bakgrunn. En av teoriene har vært at hvalen kom fra den russiske marinen, ettersom den ble observert med en sele. Ifølge Fiskeribladet kan hvalen ha rømt fra et russisk terapianlegg nær den norske grensen, hvor den kan ha vært brukt til terapi for vanskeligstilte barn.

Powered by Labrador CMS