Neandertalerne neppe primitive kløner likevel

Tegneren Gary Larson har mye å skamme seg over. I årevis har han framstilt våre forgjengere neandertalerne som dumme og primitive kløner. Det er grovt urettferdig, mener antropologen Wesley Niewohner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske Niewohner har studert de menneskelignende skapningene som befolket Europa, deler av Sentral-Asia og Midtøsten for rundt 170 000 år siden. For 30 000 år siden forsvant de, uten at noen med sikkerhet vet hvorfor.

Det skyldtes imidlertid neppe at de var for dumme til å overleve, slik karikaturtegneren Larson liker å framstille det, sier Niewohner.

Tvert imot var neandertalerne like fingerferdige og lette på hånden som oss, mener han.

Han og hans kolleger har laget en plastmodell av en neandertalers tommel og pekefinger, og skannet bildet av disse fingrene inn i en datamaskin. Deretter har forskerne laget en datasimulasjon av hvordan fingrene beveget seg.

Til deres forbløffelse viste det seg at de var ytterst bevegelige og gripedyktige, og ville kunne utføre temmelig kompliserte arbeidsoperasjoner. Dermed må forestillingen om at neandertalerne knapt nok var i stand til å holde i en klubbe trolig kastes på skraphaugen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS