Flere oppdrettslaks har sår og skader enn tidligere år: – Markant forverring
Siden 2023 er det en markant forverring i tallet på fisk som sorteres bort, ifølge forsker.
Hvordan står det til med laksen i norsk fiskeoppdrett? Den har alvorlige helseutfordringer, ifølge den årlige Fiskehelserapporten.(Foto: Per Anton Sæther/Åkerblå)
Når oppdrettslaksen blir slaktet, blir den hovedsakelig sortert som superior eller produksjonsfisk.
Superior er den beste fisken, altså den som er friskest og uten skavanker.
Produksjonsfisken har enten sår,
skader og misdannelser som gjør at den ikke kan selges som superior. Da blir den heller til oppstykkede laksefileter, laksekaker, lakseburgere og andre fiskeprodukter.
– Felles for en stor andel av fisken som bli nedklassifisert til produksjonsfisk, er at de før avliving har hatt nedsatt dyrevelferd, sier Torfinn Moldal, forsker ved Veterinærinstituttet.
– Dette er det laveste tallet siden 2017 og en markant
forverring siden 2023, sier Moldal.
Torfinn Moldal er redaktør for Fiskehelserapporten 2024. Han er til vanlig forsker og fiskehelseansvarlig ved Veterinærinstituttet.(Foto: Bryndis Holm, Veterinærinstituttet)
– Grovt regnet vil det si at hver femte laks som slaktes,
bli nedklassifisert.
Lakselus gir svakere fisk
Den viktigste årsaken til nedklassifisering av laks var sår og skader. Dette får fisken av behandling
mot lakselus.
Lakselus er fortsatt den største utfordringen for norsk
oppdrett, ifølge rapporten. Den spiser fiskens slim, hud og blod. Men
selv om lusa plager fisken, er det behandlingen mot den som er verst for
laksen.
Behandlingen går enten ut på at fisken blir lagt i varmt vann for å drepe lusa, men som også gir fisken sterke smerter, eller den blir børstet eller spylt for å fjerne lusa. Det siste skader huden på laksen, slik at den får små rifter og sår.
Disse sårene kan bli infisert av bakterier. Det gjør fisken svakere, og den får synlige skader, noe som
gjør at den nedklassifiseres til produksjonsfisk når den slaktes.
Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandling var hovedårsaker til dødelighet hos norsk oppdrettslaks.
– Skader fra lusebehandlinger, sårproblematikk og gjellesykdom er de største utfordringene. Vi ser imidlertid en positiv utvikling for flere virussykdommer, sier fungerende avdelingsdirektør Ingunn Sommerset til NTB.
Slike vintersår gjør at laksen nedklassifiseres fra superiorfisk til produksjonsfisk.(Foto: Duncan Colquhoun, Veterinærinstituttet)
Det er de ansatte på slakteriene som melder inn antall produksjonsfisk
og antall superiorfisk til Mattilsynt.
Tallene i Fiskehelserapporten er basert på disse
slaktemeldingene.
Forskerne påpeker en del svakheter ved dette systemet i
rapporten.
«Selv om disse slaktemeldingene gir en overordnet oversikt
over status for slaktet oppdrettsfisk det siste året, er ikke informasjonen
bedre enn meldingene som legges inn», står det rapporten.
Det varierer for eksempel hvordan de ansatte bruker de ulike
klassifiseringene, og rapporteringene kan mangle antall fisk.