De første gutta på tur

De første urmenneskene som vandret ut av Afrika var stort sett menn, tror amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.clipart.com)

For over 60 000 år siden vandret de aller første moderne menneskene ut av Afrika.

De representerte begynnelsen på en omfattende utvandring som mange nå mener er opphavet til nesten alle menneskegrupper som lever utenfor Afrika i dag.

Men det ser altså ikke ut til å ha vært like mange damer som menn som trasket ut, den gangen for lenge siden.

Forsker Alon Keinan fra Harvard University og kollegaene hans har lett etter spesielle variasjoner i X-kromosome og i andre, kjønnsuavhengige kromosomer hos mennesket.

Resultatet viste at det antageligvis var langt flere menn enn kvinner som utvandret fra Afrika.

Ikke så overraskende

Forskerne vet ennå ikke årsaken til kjønnsforskjellen i utreiser.

Det kan også hende at det skjedde en eller annen naturlig utvelgelse hos gruppa av utvandrere, som så gjorde utslag på de genetiske mønstrene som forskerne nå har funnet.

Men resultatene stemmer overens med tidligere oppfattninger av de tradisjonelle reisevanene til de to kjønnene, mener forskerne.

- Funnene er i tråd med det antropologene har lært oss om populasjoner av jegere og samlere, hvor kvinner som oftest står for utvandring over kortere distanser og menn primært står for utvandring over lange distanser, sier Keinan i ei pressemelding.

Referanse:

A. Keinan, J. C Mullikin, N. Patterson & D. Reich, Accelerated genetic drift on chromosome X during the human dispersal out of Africa, Nature Genetics, advanced online publication, 21. desember 2008.

Powered by Labrador CMS