Annonse

Spør en forsker: Kan man vekke en Tyrannosaurus til live igjen?

De gjorde det i Jurassic Park – men er det mulig å gjenskape en Tyrannosaurus rex?

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Filmen Jurassic Park fikk mange til å lure på om det er mulig å gjenopplive dinosaurer. Og kan man gjenskape en Tyrannosaurus rex?

For mange virker det som ren science fiction å klone og gjenskape dyr som for lengst er utdødde. Men forskere har allerede klart å klone en iberisk steinbukk – en fjellgeit fra Pyreneene som døde ut i år 2000 – og andre arbeider med å klone en magerugende frosk som døde ut i begynnelsen av 1980-tallet.

Forskere kloner en mammut

Nå har forskere satt i gang med å klone en mammut. Og vil man forsøke seg på å klone en dinosaur, er fremgangsmåten den samme, forteller Jakob Vinther, som er førsteamanuensis i makroevolusjon ved University of Bristol i England.

– Hvis man kunne finne DNA-et, burde man, akkurat som i Jurassic Park, putte det inn i en eggcelle fra et annet dyr, forklarer Vinther.

Siden fuglene er dinosaurenes nærmeste nålevende slektning, kunne det være fra en stor fugl som for eksempel en struts.

For gammelt DNA

Det er imidlertid «bare» noen få tusen år siden at mammuten døde ut, mens dinosaurene har vært forsvunnet i mer enn 65 millioner år. Og DNA blir brutt ned over en så lang periode.

– Etter en million år er det bare små, korte fragmenter tilbake, forklarer Vinther.

DNA-et fra mammuten hadde dessuten vært frosset.

– Men da dinosaurene levde, fantes det ikke is på jorden. Det var så varmt at det var krokodiller og palmetrær på Nordpolen, forteller Vinther.

Kromosomene må ligge HELT perfekt

Og selv om den teknologiske utviklingen skulle gjøre det mulig å håndtere DNA-restene fra en dinosaur, vil ikke kloning være så lett å få til, ifølge Vinther.

– En DNA-sekvens er ikke nok. DNA-et er en del av kromosomer, som er svært komplekse i strukturen, sier han.

Det har vært et problem å få kromosomene til å ligge på den riktige måten inne i eggcellene, også når forskere har forsøkt å klone moderne dyr. Dyret risikerer for eksempel å bli født med alle organene på utsiden av kroppen.

– Selvfølgelig skal man aldri si aldri, men jeg kan ikke forestille meg at det vil bli mulig. Det virker usannsynlig fordi DNA-et vil være så fragmentert, konkluderer Vinther.

Man kan avle seg frem til en kyllingdino

Helt dinosaurfrie er vi imidlertid ikke, selv i dag. Forskning har vist at fugler er direkte etterkommere av dinosaurene. Dermed kan man si at de er en form for dinosaur, og at fortidsdyrene i prinsippet fremdeles finnes.

– Det er massevis av anlegg fra dinosaurene i fugler, som derfor har mange karaktertrekk vi kan spore tilbake til dem, sier Jakob Vinther.

At fuglenes forfedre var dinosaurene, kan man muligens utnytte til å skape en form for modifisert, moderne dinosaur.

Hvis man for eksempel tar et nebb fra en kylling, mens den fremdeles er et foster, og plasserer det under samme forhold som dyrefostre som normalt utvikler tenner, vil man se at nebbet også utvikler tenner.

Man kan også se fugler som ved en «feil» har klør på vingene, som man vet at noen dinosaurer hadde, så kanskje man kan modifisere en fugl og gjenskape flere av karaktertrekkene fra forfedrene.

– På den måten kunne man kanskje avle seg frem til en kyllingdinosaur. Det vil naturligvis aldri bli en virkelig dinosaur, men det vil være en fugl som har noen av kjennetegnene til en dinosaur, forteller Vinther.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS