Ku lager allergifri melk

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere på New Zealand har brukt genteknologi til å lage ei ku som produserer melk med lavt potensiale for å utløse allergi.

Omtrent tre prosent av spedbarn utvikler allergi mot kumelk i løpet av det første leveåret, skriver BBC News. Det er proteinet betalactoglobulin som skaper problemet.

Det er kuas DNA som gjør at det omtalte proteinet uttrykkes i melka den lager. Men nå har altså forskere endret denne genkoden. Resultatet er melk uten betalactoglobulin.

Men ennå gjenstår det å se om endringen holder seg igjennom hele livet til den genmodifiserte kua, og om egenskapen følger med til kalvene dens.

En annen liten hake er at den allergivennlige kua ble født uten hale. Forskerne mener dette ikke kan være relatert til genendringene. Likevel må en mulig sammenheng undersøkes, insisterer Pete Riley fra gruppa GM Freeze. (forskning.no/is)

Powered by Labrador CMS