Rikinger kjøper T. rex-fossiler og hindrer forskning, ifølge studie
Det er nå flere vitenskapelig verdifulle T. rexer i privat eller kommersielt eie enn på offentlige museer, sier forsker.

Ved å forske på fossiler, får vi vite mer om hvordan dinosaurene utviklet seg. Men rike folk kjøper mange av fossilene som kunne blitt brukt til forskning, ifølge en ny studie.
Dinosaurfossiler er populære på auksjoner. Der kan de bli solgt for titalls millioner dollar og havne i private samlinger, skriver Live Science.
Forsker Thomas Carr viser i sin nye studie at det nå er flere vitenskapelig verdifulle Tyrannosaurus rex-fossiler som er eid privat enn i offentlige museer og samlinger.
– Nedslående og irriterende
Carr uttaler til Live Science at dette er «nedslående og irriterende». Han er særlig bekymret for fossiler fra unge T. rexer.
– De tidlige vekststadiene til T. rex er uklare fordi vi har få fossiler. Tapet av disse er derfor den største vitenskapelige kostnaden, sier Carr.
– Forståelsen av en helt grunnleggende side ved T. rexenes biologi er frustrerende nok hindret av kommersielle interesser.
Mest lest
Finner dobbelt så mange fossiler som museene
Carr har sett på fossiler som har verdi for forskere. Det er hodeskaller, skjeletter og bein som forskere ville tatt med i studier av utviklingen og variasjonen til Tyrannosaurus rex.
Han fant dem gjennom blant annet bøker, museumslister, nyhetsartikler og auksjonsdokumenter. Ifølge studien er det 61 slike fossiler i offentlige samlinger og 71 i privat eie. Av de private er 14 fra unge dyr. Det finnes trolig enda flere hos private, ifølge Carr.
Han fant også ut at bare 11 prosent av Tyrannosaurus rex-fossilene som graves ut kommersielt, havner i offentlige samlinger. Nå finner private selskaper dobbelt så mange T. rexer som museene gjør.
Studien er publisert i tidsskriftet Palaentologia Electronica.
Mer bekymret for smugling
Paleontolog Thomas Holtz Jr. fra University of Maryland deler Carrs bekymring, særlig for de unge dinosaurene, skriver Live Science.
Men ikke alle er like bekymret. Paleontolog David Hone fra Queen Mary University of London mener det fortsatt finnes mange T. rexer som kan undersøkes.
Hone sier til Live Science at han er mer bekymret for at brasilianske og mongolske fossiler ulovlig smugles ut av landene der de er funnet.
Solgt for 65 millioner kroner
Ung.forskning.no har tidligere skrevet om salget av et Tyrannosaurus-skjelett som vakte oppsikt. Det ble solgt for over 65 millioner kroner.
– Det finnes samlere med mye penger. De vil alltid ha det beste maleriet eller det mest sjeldne frimerket. Noen rike mennesker samler også på dinosaurer. Samlere får status hos andre samlere ved å ha det største, dyreste eller sjeldneste objektet, sa Jørn Hurum til ung.forskning.no.


Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?
Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.