Psykoterapi hjelper mot depresjon

Psykoterapi har god effekt på depresjon og øker livskvaliteten til de som får behandling, konkluderer en ny rapport fra Kunnskapssenteret.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Stock.xchng)

Depresjon er den mest utbredte diagnosen innen psykiske lidelser.

De vanligste behandlingene ved depresjon er ulike former for psykoterapi eller bruk av antidepressive medikamenter.

Ulike behandlingsformer

Psykoterapi er en samlebetegnelse av ulike former for psykologisk behandling.

De ulike terapiformene varierer med hensyn til intensitet, omfang, metoder og fokus.

Psykodynamisk terapi legger vekt på å avdekke destruktive samspillmønstre pasienten har i relasjoner til andre mennesker og finne ut når og hvordan disse mønstrene oppsto, og hvordan man kan endre de.

Kognitiv terapi retter seg hovedsakelig mot å kjenne igjen og endre fastlåste negative tankemønstre. Innen problemfokusert terapi oppfordres pasienten til å granske ulike løsninger på hvert problem
 

Få forskjeller

Resultatene i kunnskapsoppsummeringen tyder på at det er få forskjeller på effekten mellom psykodynamisk terapi og andre former for psykoterapi.

Bedringer i depresjonssymptomer og sosial funksjonsevne ser ut til å være moderate, bedringen vedvarer over tid, og ingen former for psykoterapi ser ut til å være bedre enn andre eller bedre enn psykofarmaka.

Det er heller ingen avgjørende forskjeller mellom psykodynamisk psykoterapi og andre former for psykoterapi.

- Funnene viste også at psykoterapi og medikamentell behandling hadde like stor effekt på pasientene, men at psykoterapi ga bedre resultat enn bare veiledning fra lege, forklarer Rigmor Berg, forsker ved Kunnskapssenteret.

Behov for mer forskning

Berg peker på at vi trenger mer kunnskap om effekt av psykoterapi ved depresjon, særlig med hensyn til tilbakefall og langtidsvirkninger.

- Det er behov for flere kvalitativt gode studier før vi med sikkerhet kan si hvilken behandling som er best for voksne mennesker med depresjon, fastslår hun.

Lenke:

Effekten av psykoterapi for mennesker med depressive lidelser, Rapport fra Kunnskapssenteret nr. 06-2009.

Les mer på www.kunnskapssenteret.no

Powered by Labrador CMS