Annonse
Mennesker som scorer høyt på struktur, vil kunne lage rutiner for en god hverdag. Det fikk de trolig ekstra god nytte av under pandemien.

Da pandemien trakk ut, hjalp det å være utadvendt og strukturert

En stor, norsk studie viser at det ikke var innadvendte, men derimot utadvendte og helst strukturerte mennesker som taklet pandemi og nedstenging best.

Publisert

Da landet stengte ned, ble det spekulert på om dette ville bli tøffest for dem med utstrakt sosialt liv og bedre for de innadvendte: Ingen sosiale arrangementer man følte seg tvunget til å dra på eller være vertskap for. Mulighet for uforstyrret og konsentrert arbeid på hjemmekontor. Nyte stillhet og ro til egentid og tanker.

Det er ikke konklusjonen etter at forskere har sett på hvordan ulike personlighetstrekk enten hjalp folk til å takle pandemien eller gjorde situasjonen verre.

– Mennesker som er utadvendte og strukturerte, fant trolig kreative måter å takle hverdagen på som gjorde at de fortsatt hadde bedre psykisk helse enn mange andre, sier psykologiprofessor Stian Solem ved NTNU til Gemini.

Utadvendt = mer positiv

Solem og psykologistudenten Espen R. Lassen ved NTNU har sett på den nasjonale spørreundersøkelsen BRY.DEG2020. Her svarte 19.400 personer, inkludert 11.900 studenter, om mestring og psykisk helse i den første perioden etter at landet ble stengt ned. Det ble gjennomført oppfølgingsundersøkelser i desember 2020 og desember 2021.

Forskerne sjekket hvordan deltakerne scoret på fem faktorer: utadvendthet, omgjengelighet, nevrotisisme, åpenhet og planmessighet.

Over tid taklet strukturerte og utadvendte mennesker pandemien bedre enn mennesker som skåret lavt på disse personlighetstrekkene.

– Det er godt kjent at mennesker som er utadvendte, generelt sett har lettere tilgang til positive følelser enn mennesker som er innadvendte. Utadvendte har generelt sett færre psykiske plager enn innadvendte, sier Solem.

Grubling over tid

Ikke så overraskende var det de mer nevrotiske som taklet pandemien dårligst. Med utfordrende mye alenetid kan man bruke for mye tid på bekymring.

– En god metode er å minimere tiden man kan bruke på grublerier. Hvis man bruker mye tid på å tenke og reflektere negativt om seg selv og fremtiden, kan det bli tøft i lengden, sier Espen R. Lassen.

Planer og selvdisiplin

Han påpeker at mange mennesker er tilpasningsdyktige.

Med en helt ny hverdag har det å være strukturert vist seg å være en egenskap som gjorde at pandemien ble mer levelig.

– Mennesker som scorer høyt på struktur, vil generelt sett legge realistiske planer, ha selvdisiplin til å gjennomføre disse og kunne lage rutiner for en god hverdag. Det fikk de trolig ekstra god nytte av under pandemien, sier Solem.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS