Folkehelseinstituttet endrer måten man registrerer koronadødsfall på.

357 nye korona­dødsfall legges til på grunn av endret tellemåte

Norske myndigheter har nå registret 2.169 dødsfall knyttet til covid-19. Man har endret tellemetoden, og dermed er det 357 flere koronadødsfall enn tidligere.

De fleste nye dødsfallene har kommet etter nyttår, skriver Folkehelseinstituttet.

Bakgrunnen er at det er stadig flere som ikke har fått registrert en positiv koronatest i MSIS-systemet, fordi man endret kriteriene i slutten av januar 2022.

Færre har fått mulighet til å ta en PCR-test for covid-19, og hurtigtester registreres ikke i systemet med mindre de er tatt av helsepersonell på en institusjon.

Underrapportering fra sykehjem

De som dør av covid-19, står fortsatt registrert med det i Dødsårsaksregisteret, men ikke i MSIS. Dermed har ikke FHI telt dem fram til nå. Dette har forårsaket en underrapportering.

– Dette gjelder særlig dødsfall på sykehjem. For å unngå en underrapportering endres derfor overvåkingen til også å inkludere dødsfall uten en positiv prøve i MSIS, heter det.

Selv om FHI mener omikronbølgen sannsynligvis har nådd toppen, har ikke dette ført til et fall i covid-relaterte dødsfall enda. Foreløpig er det registrert 156 dødsfall i uke 10, mot 152 i uke 9. Det er rekord.

Ikke overdødelighet

Imidlertid har det ikke vært flere dødsfall enn vanlig i Norge de siste ukene.

– Antallet dødsfall, uavhengig av dødsårsak, har vært på normalt nivå i Norge siden rett før nyttår, sier fagdirektør Frode Forland. Dette gjelder i befolkningen som helhet, men også i aldersgruppen 65 år og eldre.

Det var flere dødsfall enn forventet, såkalt overdødelighet, i åtte uker i slutten av 2021. Utover dette har antallet ukentlige dødsfall vært på forventet og under forventet nivå gjennom hele pandemien, skriver FHI.

(©NTB)

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS