Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.

Silke Appel forsker hovedsakelig på Sjögrens syndrom, i tillegg til kreft og psoriasis. (Foto: Kim E. Andreassen).

Kartlegger Sjögrens syndrom

FORSKERPORTRETT: Forsker Silke Appel tror at det i fremtiden ikke finnes noe som heter Sjögrens syndrom, men istedenfor flere forskjellige sykdommer som ligger bak symptomene.

I barndommen ble Silke Appel dratt med på skiturer til Geilo med familien fra Berlin. I dag er hun forskningsleder og visestyrer ved Broegelmanns forskningslaboratorium i Bergen, takket være støtte fra Trond Mohn stiftelse.

– Jeg reiser ikke til Geilo hvert år lenger som i barndommen, men jeg er veldig glad i UiB-hyttene på Ustaoset, sier professor Silke Appel, som fremdeles går på ski når hun får tid.

Når hun ikke er på fjellet, er UiB-professoren forskningsleder ved Klinisk institutt 2, leder for kjernefasiliteten for flow cytometri og visestyrer for Broegelmanns forskningslaboratorium.

Får hun tid til å forske mellom all organiseringen, så er det på immunologi. Det vil si hvordan immuncellene forsvarer kroppen mot alt som er farlig, og hva som går galt når man får en autoimmun sykdom og immunforsvaret angriper ens egen kropp.

Appel er spesielt opptatt av den autoimmune sykdommen Sjögrens syndrom.

– I dag finnes det ingen behandling for Sjögrens syndrom, og symptomene kan være vanskelige å tolke. Sjögrens-pasienter dør ikke av sykdommen, men med sykdommen. De har svært nedsatt livskvalitet blant annet på grunn av tørre øyne, tørr munn og utmattelse, sier Appel.

Kartlegger Sjögrens-syndrom

Med systematiske analyser på cellenivå arbeider Appel for å kartlegge og skille ulike varianter av cellesignaler og sammenligner disse med kliniske data fra pasientene.

På denne måten forsøker forskerne å dele pasientene inn i undergrupper.

– Denne kartleggingen er steget mot målrettet behandling mot de ulike gruppene av Sjögrens-pasienter, sier Appel.

Hun peker på at utviklingen har gått enormt raskt innen forskningen de siste ti årene og akselerer fortsatt. Hun tror at det i fremtiden ikke finnes noe som heter Sjögrens syndrom, men istedenfor flere forskjellige sykdommer som ligger bak symptomene.

– Jeg tror denne oppdelingen kommer til å skje ved UiB innen ti år, fordi vi har kommet svært langt med forskningen her, sier Appel.

Fra Berlin til Bergen

Appel, som har doktorgrad i human genetikk fra Berlin, begynte å interessere seg for Sjögrens syndrom da hun kom til Bergen i 2005.

– Det var utført lite forskning fra før på de cellene som jeg var interessert i, i forbindelse med Sjögrens syndrom. Jeg fant meg en liten nisje der, sier Appel.

Karrieren skjøt fart da hun fikk et stipend på 7,3 millioner fra Trond Mohn stiftelse (tidligere Bergens forskningsstiftelse) i 2007, sammen med 7,6 millioner fra fakultetet.

– Tildelingen har betydd veldig mye og var virkelig det første steget til uavhengig forskning, sier Appel.

Med bevilgningen på rundt 15 millioner kroner over fire år, fikk Appel anledning til å bygge opp og lede sin egen forskningsgruppe, samt fast stilling på universitetet etterpå.

I prosjektet skulle forskerne undersøke om såkalte dendrittiske celler spiller noen rolle i Sjögrens syndrom og samtidig kunne forbedre cellene som brukes ved immunterapi ved kreft.

– Det som fortsatt driver meg, er at det er utrolig spennende å finne nye ting, samtidig med håpet om å kunne hjelpe pasienter og at forskningen også har en betydning, sier Silke Appel.

Trond Mohn stiftelse

Trond Mohn stiftelse (tidligere Bergens forskningsstiftelse) fyller i år 15 år. Stiftelsen har siden 2004 tildelt mer enn en milliard kroner til forskningsinstitusjoner i Norge, basert på donasjoner fra Trond Mohn, Marit Mohn og Frederik Mohn.

Siden etableringen har stiftelsen ønsket å rekruttere framragende unge forskere til Bergen. I samarbeid med Universitetet i Bergen (UiB) er det etablert et 4-årig rekrutteringsprogram, Starting Grant-programmet, for å nå dette målet. I løpet av disse 15 årene, har 39 talentfulle unge forskere fått stipendet.

Powered by Labrador CMS