Europeiske spurver i kryssild

Det går ikke så bra med gråspurven. Bestanden i Vest-Europa har sunket dramatisk i de siste tiårene, og forskerne tror det skyldes at moderne jordbruk stikker av med småfuglenes mat. Som om ikke det var nok, melder skottene om en mystisk sinnssykdom i de grå rekker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om de opptrer i horder på utekafeer i byene, er antallet spurver i Vest-Europa sterkt synkende. Forskerne har ikke peiling på hvorfor. Engelske ornitologer mener at et mer effektivt jordbruk kan ha skylda, og professor Bernt Erik Sæther ved NTNU er enig.

Lite insekter?

Spurvene på landet er helt avhengig av menneskenes landbruk, og suser omkring i små gjenger rundt gårdene. Når man intensiverer jordbruket får småfuglene svi.

- Kravene til hygiene er blitt så strenge at fuglene ikke lenger får lov til å bygge reir i lover og fjøs, og moderne åkrer i Vest-Europa er omtrent fri for insekter, sier Sæther.

Når man gjødsler masse blir det nemlig så mye nitrogen i jorda at de aller fleste insekter må kaste inn håndkleet, og dessuten sprøyter man for å bli kvitt resten. Veldig praktisk for oss mennesker, men sveltihel for småfuglene. Fortsetter det slik kan vi ende opp med å miste hele mangfoldet på landsbygda.

?og dårlig med korn

"Ricklefs målte 1 018 forskjellige spurvefuglarter i sin undersøkelse."

- I tillegg har mange bønder begynt å så kornet om høsten i stedet for om våren. Mye tyder på at spurvene er blitt avhengig av at menneskene strør om seg med godsaker tidlig på våren, når matfatet ellers er temmelig ribba.

- Dessuten kan det godt tenkes at omleggingen påvirker insektlivet også, mener Sæther.

- Matmangelen om vinteren kan drepe mange av spurvene som lever rundt enkelte gårder, skriver forskere fra Oxford University i vitenskapsmagasinet Nature, og ofte kommer det ikke nok innflyttere til at flokken består. Som om ikke det var nok har skottene oppdaget at en ukjent sykdom herjer i småfugleleiren.

Spurvegalskap

Skotske småfugler som angripes av den merkelige mentalsykdommen klarer ikke lenger å fly, men løper i stedet rundt i ring på bakken, mens de slår kollbøtter og virrer med hodene.

Forskerne er lettet over at det ikke er snakk om det skumle West Nile-viruset, men vet fremdeles ikke hva sykdommen skyldes, eller om den kan overføres til mennesker, skriver New Scientist. Likevel er det nok moderniseringer i jordbruket som har den største skylden for at det tynnes i småfuglrekkene.

Flere i hardt vær, men håp for norske småfugler

Det er ikke bare gråspurven som har problemer med intensivt jordbruk. Lerka er den som sitter aller verst i det, men både gulspurven og låvesvalen er i trøbbel. I Danmark er låvesvalene i ferd med å forsvinne etter at insektsurret over åkrene stilnet.

Men mellom norske bakkar og berg er det i utgangspunktet ikke så forferdelig enkelt å drive intensivt landbruk, og det ser også ut til at våre småfugler faktisk klarer seg bedre.

- Det er i hvert fall ikke noe som tyder på at de har problemer på Helgelandskysten, som er det stedet forskerne har kartlagt. Men vi har ikke undersøkt fuglelivet rundt gårdene så veldig grundig, sier Sæther og legger til at ingen kunne tenkt seg at gråspurven noensinne skulle bli en truet art.

Powered by Labrador CMS