Se sandfisken!

Denne lille øgla har funnet sin egen framkomstmåte i den myke ørkensanden. Den stuper uti og svømmer i vei.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med sine glatte små skjell og lynraske bevegelser, har den lille afrikanske øgla Scincus scincus funnet en elegant framkomstteknikk i ørkenen.

Når den finner det for godt, dykker den ned i sanden som en fisk, og fascinerende nok borer den seg ufortrødent av gårde under overflaten som en svømmemester. Men hvordan?

For å avsløre den lille sandfiskens kunststykke, slapp forskere et eksemplar av øgla opp i en glasskassefylt med sand, og satt seg klar med et apparat som tok røngtenfilm gjennom det kornete elementet.

Drar til seg beina

Studien viste at i det den kjappe sandsvømmeren slenger seg ut i det tørreste av alle elementer, trekker den beina inn mot kroppen, og setter i gang en buktende bevegelse som får den til å minne om en liten ål, i følge en pressemelding fra Georgia Institute of Technology.

- Dyret stuper ned i sanden på et halvt sekund. Vel under overflaten, bruker det ikke lenger beina for å komme seg framover. Istedet forplanter den en bevegelsesbølge nedover kroppen sin som en slange, sier Daniel Gold, som har ledet studien av øglas svømmeteknikk, i pressemeldingen.

Scincus scincus er omtrent 10 centimeter lang og lever i Sahara. Der må den da vel støte på flere typer sand - og den kan vel ikke manøvrere like mesterlig i alle sammen? undret forskerne.

Sandfisken så ut til å takle grov sand like godt som fin sand. (Foto: Ryan Maladen og Lionel London)

Der tok de feil. De prøvde å fylle glasskassa med sandkorn av ulik størrelse og tetthet, men ingenting kunne stoppe den målrettede sandsvømmeren.

- Siden et løst komprimert element er lettere å presse seg gjennom enn et hardpakket element, trodde vi at det skulle være litt forskjell på sandfiskens bevegelser i de ulike elementene.

- Men det vi så overrasket oss. Tettheten her påvirket ikke hvordan sandfisken kom seg gjennom sanden – det var hele tiden denne bølgende bevegelsen, sier Goldman i pressemeldingen.

Kanskje vi nå endelig har fått svaret på hvordan Onkel Skrue kan svømme så ubesværet i pengebingen sin?

Referanse:

Ryan D. Maladen, Yang Ding, Chen Li, Daniel I. Goldman, Undulatory Swimming in Sand: Subsurface Locomotion of the Sandfish Lizard, Science, 17. juli 2009, vol 325, s. 314-318.
 

Artikkel oppdatert 25/3/2015

Powered by Labrador CMS