All makt til østrogenet

Testosteron får som regel skylda for maktbegjær, konkurransejag og ‘min er større enn din’-tendenser. Men guttas kjønnshormon er ikke alene i maktkampen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Østrogen kan drive kvinner frem i jakten på dominans og innflytelse, viser analyser av spytt. Illustrasjonsfoto."

Østrogen er også en pådriver for dominans og makt, ifølge en studie som er publisert i tidsskriftet Hormones and Behavior.

Styrke, makt, dominans: Tradisjonelt typiske mannskvaliteter - bare spør Freud.

Gutta kjemper for å dominere og være størst og sterkest, vinne over andre og være konge på haugen. Det aggressive testosteronet vinner såklart over kvinners mer føyelige østrogen, eller?

Neida. Kvinners kjønnshormon er like maktlystent som mennenes testosteron, ifølge studien. Spyttanalyser har avslørt hvordan østrogen kan drive kvinner i jakten på dominans.

Oversette kvinner

- Kvinner har lenge blitt oversett i forskning på dominans. Den lille forskningen som har vært utført, var basert på en mannsmodell, og hadde problemer med å knytte testosteron til dominans-atferd og motivasjon hos kvinner.

Det sier sier psykolog Steven Stanton ved University of Michigan, USA.

Damene var så fraværende på dette området at enkelte forskere tvilte på om kvinner hadde noe biologisk basert behov for dominans i det hele tatt.

- Men østrogen kan ha en kraftig virking på atferd, og er faktisk en nær hormon-slektning til testosteron, sier Stanton:

- Østrogen har vært knyttet til dominans i pattedyr-hunner, men det har vært lite forskning som har studert hvordan det påvirker atferd hos kvinner.

Historier med makt

Stanton og psykologiprofessor Oliver Shultheiss målte kvinners maktbehov ved å be dem skrive en kort historie basert på et nøytralt bilde.

Forskerne sjekket historiene for temaer knyttet til makt og kontroll – dess flere maktsentrerte temaer, dess mer maktbehov.

Etter å ha registrert hvem som var mer eller mindre maktglade, testet Stanton og Shultheiss spyttprøver for østrogen rett før og etter kvinnene deltok i en konkurranse med en annen person.

Damene konkurrerte i oppgaver på hver sin datamaskin i ti runder. For hver runde ble de fortalt om de hadde vunnet eller tapt, og kunne se konkurrentens reaksjon.

Mye østrogen i spyttet

Selv før damene begynte konkurransen fant forskerne høyere nivåer av østrogen hos de med høyere maktbegjær.

Maktlystne kvinner som vant og endte opp som den dominerende, hadde enda høyere nivåer av østrogen i etterkant. Det høye østrogeninnholdet var fortsatt målbart dagen etter.

De maktlystne som tapte hadde derimot redusert innhold av østrogen rett etter konkurransen.

Kvinner uten spesielt maktbehov hadde motsatte tendenser. Hvis de vant ble østrogennivået redusert – men hvis de tapte økte nivået litt.

Sterkest tendens hos single kvinner

Testpersonene, de fleste i 20-årene, var jevnt fordelt i forhold til østrogeninnhold, som også var knyttet til personlighetstype, ifølge Steven Stanton. Koblingen mellom østrogen og behov for dominans var sterkest hos single kvinner og de som ikke tok p-piller.

- Våre funn reflekterer hva vi har observert hos menn når det gjelder maktbehov og testosteron, tilføyer Oliver Schultheiss.

- Hos menn er ønsket om makt knyttet til høyere nivåer av testosteron, særlig etter en konfrontasjon de har vunnet. Hos kvinner ser det ut som østrogen er det kritiske hormonet for maktbehov.

Referanse:

Steven J. Stanton, Oliver C. Schultheiss. Basal and dynamic relationships between implicit power motivation and estradiol in women. doi:10.1016/j.yhbeh.2007.07.002  

 

Powered by Labrador CMS