Annonse

Ny nattarbeider i søkelyset

Denne åttebente nattarbeideren med et benspenn på 14 centimeter dukket nylig fram fra en isralelsk sanddyne. 

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Edderkoppen Cerbalus aravensis. Kan oppnå et maksimalt benspenn på cirka 14 centimeter. (Foto: Yael Olek, University of Haifa)

Edderkoppen viser seg å tilhøre slekten Cerbalus. Den er påvist av forskere fra universitetet i Haifa-Oranim, i Arava-regionen i det såkalte sørdistriktet.

Det vitenskapelige artsnavnet er Cerbalus aravensis.

Verdens største - og Norges største

Selv om 14 centimeter kan virke mye for et slikt åttebent leddyr, er det langt igjen til Theraphosa blondi. Denne som regnes som verdens største edderkopp (målt etter benspenn) med sine rundt 30 centimeter.

I Norge er stor husedderkopp den største naturlig forekommende du kan risikere besøk av i heimen. Disse kan faktisk skilte med et spenn på respektable 8-10 centimeter.

Husedderkoppen virker nok litt skummel fordi den er en kjapp rakker som kan bite -  uten at dét vil være alvorlig for oss mennesker.

Vil bevare sanddyne

Tilbake til nykommeren Cerbalus aravensis: Den ble altså funnet i en sanddyne, den siste gjenværende sør i Arava, såkalte Sands of Samar.

Den er en typisk nattarbeider, edderkoppen Cerbalus aravensis, og den er aller mest aktiv i årets varmeste måneder. (Foto: Roy Talbi, University of Haifa)

Sandmengdene her er på retur, og forskerteamet mener området må bevares – av hensyn til edderkoppene.

- Nyoppdagelsen viser oss at det fortsatt er mye vi må undersøke, og at det sannsynligvis er mange flere edderkopparter som er ukjente for oss.

- Hvis vi ikke bevarer de få gjenværende leveområdene for disse artene, vil de bli utryddet før vi klarer å oppdage dem, mener Uri Shanas ved universitetets biologiseksjon, ifølge en pressemelding fra universitetet.

C. aravensis framstår på sitt mest aktive i årets varmeste måneder. Til bolig lager den en slags hule med en ytterdør som løftes opp. Døra er laget av sammenlimte sandpartikler, og fungerer som kamuflasje for å skjule inngangen.

Cerbalus aravensis ble oppdaget i sanddynen Sands of Samar, og forskerne mener edderkopper i dynen er truet, fordi den har blitt mindre. (Foto: Yael Olek, University of Haifa)

Powered by Labrador CMS