Slik fant familien Forsberg gjesten fra regnskogene. Noen timer tidligere kom den flyvende inn vinduet på hytta. (Foto: Charlotte Forsberg)

Søramerikansk storsjarmør på mystisk visitt på soverom i Østfold

Hvordan i all verden havnet denne forførende latinamerikaneren på feil side av Atlanteren og altfor langt mot nord på et soverom på en hytte på Saltnes i Råde kommune?

I sommer ble forskning.no kontaktet av en leser som hadde fått sjeldent besøk på hytta på Saltnes i Råde kommune i Østfold.

En stor og vakker sommerfugl som hører mer hjemme i naturprogrammer fra sydligere strøk enn i en – riktig nok uvanlig varm – norsk sommer.

– Kanskje dere kan hjelpe oss med å finne ut hva slags type dette er? skrev Charlotte Forsberg til oss og til insektprofessor Anne Sverdrup-Thygeson ved NMBU.

– Den kan jo minne om en blå morpho, men de skal jo ikke finnes på våre breddegrader, skrev Forsberg.

Hun hadde rett på begge punkter.

– Ikke naturlig

– Dette ser definitivt ut som en morpho-hann, men jeg kan ikke skjønne hvordan den har kommet seg naturlig til Råde, svarte Sverdrup-Thygeson.

– Det stemmer at det er en morpho-sommerfugl, sa overingeniør Leif Aarvik ved Naturhistorisk museum i Oslo da forskning.no tok kontakt.

Aarvik passer på sommerfuglsamlingen ved museet og forteller at morpho-slekten består av 29 arter. De lever alle i tropiske regnskoger i Latin-Amerika.

– Det er ikke mulig at den kan ha kommet til Norge på naturligvis. Den må ha blitt importert, sa Aarvik.

Charlotte Forsberg tok med sommerfuglen til høgskolelektor Rune Aae for å se nærmere på den og konservere den. (Foto: Hege Lunde Aae)

Ville ta vare på den

Sommerfuglen var i hvert fall levende da den kom flyvende inn på soverommet til svigermoren til Charlotte Forsberg. De åpnet vinduet for å slippe den ut, men den kon seg aldri ut i friluft igjen.

Senere på dagen fant de den død.

Importert eller ikke, Charlotte Forsberg og familien ville gjerne ta vare på skjønnheten. Derfor tok hun den med til høgskolelektor Rune Aae ved Høgskolen i Østfold.

Aae underviser kommende lærere i naturfag, og han har også erfaring med konservering av insekter.

– Det var helt eksepsjonelt å få en sånn en, sier Aae til forskning.no.

Rune Aae har sørget for at vinger, antenner bein og sommerfuglkropp står i riktige vinkler før tørking. (Foto: Rune Aae)

– Det er jo et utrolig vakkert dyr. Lag på lag med skjell på vingene gjør at de får en speileffekt. Fargesammensetningen endrer seg i ulike lys og når lyset kommer fra ulike vinkler, sier han.

Forsiktig press

Morphoen må legges i press og tørkes. Press betyr i denne sammenhengen et matpapir som presses ned med nåler. Men nålene må ikke gå gjennom vingene.

Charlotte Forsberg oppbevarte sommerfuglen i fryseren fram til besøket i Aaes verksted.

– Det var kjempespennende for meg som ikke hadde sett slikt tidligere. Å se at den ble strukket ut, uten å strekke for langt, sier Forsberg.

I press. Veldig forsiktig press. (Foto: Rune Aae)

Øyne på ryggen

Det er også viktig for Aae å sørge for at baksiden av vingene blir godt bevart. De skjuler nemlig en hemmelighet.

– Hvis den sitter med vingene ute, viser den det blå. Når den klapper sammen vingene, dukker det opp et øye på siden som gjør at angripende fugler kan bli redde.

Dette er et triks mange sommerfugler har. De skremmer og forvirrer angriperne – lurer dem lenge nok til at den kan komme seg i sikkerhet.

– Det er mye vakkert i norsk natur, men dette blir noe helt annet, sier Forsberg.

«Øynene» på undersiden av vingene lurer og skremmer mulige angripere. (Foto: Rune Aae)

Puppeimport

Når Aae og Forsberg er ferdige med nåler og matpapir og setter sommerfuglen til 14 dagers tørking, har de også fått oppklart mysteriet. Hvordan i all verden kunne denne latinamerikanske sjarmøren fly inn soveromsvinduet på en hytte i Østfold?

– Det finnes sommerfugler som trekker helt til Nord-Afrika og tilbake til Norge. Men ingen som krysser Atlanterhavet, sier Aae.

Dette eksemplaret hadde riktig nok fløyet over Atlanteren. Med fly. Noen besøkende på en hytte i nærheten hadde med seg fire morpho-larver i gave til vertskapet.

Nå blir den ene av dem en prydgjenstand på hytta til familien Forsberg.

– Den vil gjøre seg veldig godt på soverommet der den ble funnet, sier Charlotte Forsberg til forskning.no.

Nærbilde av morpho-vingens bitte små skjell. (Foto: Rune Aae)

Ingen trussel

Det er strenge regler mot import av dyr og planter fra utlandet. Dette gjelder særlig arter som kan true dem som allerede finnes her til lands.

Noen er det helt forbudt å ta med seg selv en liten bit av. Andre er det lov å ta med, men ikke slippe ut i norsk natur.

Morphoen er ingen stor trussel. Den vil aldri klare å overleve selv en mild vinter i Norge.

Familien Forsbergs blå morpho klarte ikke engang den rekordvarme 2018-sommeren.

Etter tørking. Rune Aae med den sjeldne morphoen etter behandling og tørking. (Foto: Rune Aae)
Powered by Labrador CMS